Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 12 april 2007

Persbericht

Stand van zaken Zuiderzeelijn (Hanzelijn Plus 160-NoordLink)

Half februari 2007 heeft het college van B&W van de gemeente De Wolden per brief aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd naar opheldering over de plannen van de Hanzelijn Plus 160-NoordLink. Deze nieuwe spoorlijn zou mogelijk door het Reestdal in de gemeente De Wolden aangelegd worden.

Onlangs heeft het college schriftelijk antwoord gekregen van het betrokken ministerie. In deze brief wordt duidelijk gemaakt dat de NoordLink variant een voorstel is van de NS. Het voorstel is opgenomen in de aanvulling van de Strategische Milieubeoordeling (SMB) dat op haar beurt een onderdeel is van de Aanvulling op de Structuurvisie Zuiderzeelijn.

Oktober 2006 heeft het toenmalige kabinet besluitvorming over de Aanvulling op de Structuurvisie Zuiderzeelijn overgelaten aan het nieuwe kabinet. Wanneer en hoe het huidige kabinet het besluitvormingsproces gaat vormgeven, is nog niet bekend. Of en hoe de NoordLink variant een rol gaat spelen in komende besluitvorming is eveneens nog niet aan te geven, volgens het ministerie.

Het ministerie zegt bekend te zijn dat Noord-Nederland geen voorstander is van deze variant. Op het moment dat er meer duidelijkheid ontstaat over opzet en planning van het besluitvormingsproces over de Aanvulling op de Structuurvisie Zuiderzeelijn, wordt de gemeente opnieuw geïnformeerd.

///////////////////////////////