Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Amsterdam, 12 april 2007

Berenhospitaal óók voor knuffels met dubbele nationaliteit

Sommige etnische groepen hebben vaker suikerziekte of hart- en vaatproblemen dan autochtone Nederlanders. Het Berenhospitaal richt zich daarom dit jaar expliciet op knuffels met een Surinaamse, Antilliaanse, Turkse of Marokkaanse achtergrond. Daarmee sluiten de berendokters nauw aan bij het multiculturele achterland van het AMC. Op 17, 18 en 19 april kunnen zieke knuffels zich laten onderzoeken en behandelen door geneeskundestudenten in het AMC. Ook beren met een dubbele nationaliteit zijn van harte welkom.

Het Berenhospitaal verwacht dit jaar 900 kleuters van 14 Amsterdamse scholen met hun zieke knuffel. Op één van de centrale pleinen van het AMC is voor hen een speciaal ziekenhuisje nagebouwd met spreekkamers, een wachtkamer, operatietafels, een priklaboratorium, röntgenafdeling en een gipskamer. Een team van deskundige berendokters stelt voor elke knuffel, samen met de kinderen, een behandelplan op dat bijvoorbeeld kan bestaan uit het gipsen van een poot of het maken van een röntgenopname. De kleuters fungeren gedurende de behandeling als assistent en mogen zich daartoe ook in operatiekleding hijsen. Vanwege het multiculturele karakter van het Berenhospitaal wordt dit jaar gewerkt aan een speciale DBC (Diagnose-Beer-Combinatie) voor knuffels met sikkelcelanemie, een bloedziekte die vooral voorkomt onder mensen van Afrikaanse en Surinaamse afkomst.

Het Berenhospitaal (Teddy Bear Hospital) wordt dit jaar voor de derde maal in successie georganiseerd. Wegens de grote belangstelling in de voorgaande jaren is ditmaal gekozen voor een driedaags evenement. Doel van het project is kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met de gang van zaken in een ziekenhuis. Op die manier hoopt men de angst voor ziekenhuizen, dokters en ziek zijn te verminderen.

Initiatiefnemer van het project is de IFMSA-UvA (International Federation of Medical Students Association - UvA). IFMSA-NL is onderdeel van een wereldwijd netwerk van geneeskundestudenten dat actief is in 94 landen. De organisatie is opgedeeld in verschillende werkgroepen die zich onder andere richten op mensenrechten, vluchtelingen, seksuele gezondheidszorg, Public Health en medisch onderwijs.


Noot voor de redactie(

Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam