Ingezonden persbericht



A A N K O N D I G I N G

Tiele-lezing over de Zin van Verhalen

Den Haag, 12 april 2007 - Op donderdag 26 april 2007 vindt vanaf 16.00 uur in de Koninklijke Bibliotheek de Tiele-lezing 2007 plaats. Dit jaar spreekt hoogleraar onderwijskunde en voorzitter van Stichting Lezen Vlaanderen prof.dr. R. Soetaert over 'De Zin van Verhalen. Een Boekhouding'.

'Vraag iemand naar de zin van het leven en hij antwoordt met het verhaal van zijn leven.' Met deze uitspraak van de Hongaarse schrijver György Konrad opende 'Nauwgezet en Wanhopig' van Wim Kayzer - een legendarische tv-seriie vooral bekend bij literatuurliefhebbers. In de vele manieren waarop we zin en betekenis zoeken blijkt het narratieve een belangrijke rol te spelen. Soetaert presenteert een (b)logboek waarin hij de vraag 'wat is een verhaal' vervangt door 'wat wordt er over verhalen in verhalen verteld'? Het antwoord zoekt hij in boeken en films, in hoge en lage cultuur, in woord en beeld, in computergames en soaps... En last but not least: op het Internet als een nieuwe verhalenmachine. Kortom: vraag iemand naar de zin van verhalen, en hij vertelt nog een verhaal.

Na de lezing volgt een paneldiscussie.

Ronald Soetaert (1951) werkte als leraar talen en literatuur, als lerarenopleider en op dit moment als hoogleraar aan de Universiteit Gent (vakgroep Onderwijskunde binnen de Psychologie en Pedagogische Wetenschappen). Zijn onderwijs en onderzoek focussen op literatuur- en taalonderwijs, cultuur en media. Vorig jaar schreef hij een essay voor de Nederlandse Taalunie over de 'cultuur van het lezen'. Hij is voorzitter van de Stichting Lezen Vlaanderen.

De Tiele-lezing wordt jaarlijks gehouden onder auspiciën van de Dr. P.A. Tiele-Stichting en de Koninklijke Bibliotheek. De Dr. P.A. Tiele-Stichting wil de boekwetenschap in Nederland bevorderen. Zij doet dat door het instellen van leerstoelen, het laten uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, het (doen) uitgeven van wetenschappelijke publicaties, het organiseren van symposia, congressen, lezingen etc.

De tekst van de lezing wordt gepubliceerd door Amsterdam University Press en is na afloop van de lezing ter plekke verkrijgbaar. Ronald Soetaert, De Zin van Verhalen. Een Boekhouding. Tiele-lezing 2007 (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2007). Prijs: ¤ 14,50

Bezoekadres Koninklijke Bibliotheek: Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag.


---



Ingezonden persbericht