Gemeente Breda

Schoolverzuim vorig schooljaar licht gedaald

Het aantal meldingen van schoolverzuim is in het schooljaar 2005-2006 licht gedaald.
Over 3,5% van de 24.939 leerplichtige jongeren tussen de 5 en 17 jaar is een verzuimmelding gedaan.

Het schooljaar daarvoor lag dat percentage op 3,8%. Daarnaast is het aantal kinderen dat helemaal niet bij een onderwijsinstelling ingeschreven staat, het zogenoemde absoluut verzuim, in het basisonderwijs gedaald. In het voortgezet onderwijs is dit het afgelopen schooljaar juist iets gestegen. Dit blijkt uit het Jaarverslag Leerplicht 2005-2006 dat het college deze week heeft vastgesteld.

Naast de daling van het aantal verzuimmeldingen, is ook het aantal dossiers met meldingen over leerlingen met 8% gedaald. De dossiers gaan vaker over jongens (57%) dan over meisjes (43%). In 2005-2006 is voorts over 2,1% van de autochtone leerlingen een verzuimmelding gedaan en over 4,9% van de allochtone leerlingen. In 2005-2006 zijn 101 leerlingen doorverwezen naar een zorgtraject, het grootste deel vanuit het voortgezet onderwijs of het ROC. Het verzuim komt steeds vaker door problemen in de thuissituatie en gedragsproblemen terwijl vorig jaar motivatie, inzet en didactische problemen vaker de oorzaak waren. Dit kan ook te maken hebben met de manier waarop in dossiers zaken geregistreerd moeten worden. Het registratiesysteem zal dan ook nader geëvalueerd en zonodig verbeterd worden. Tot slot is voor alle onderwijssoorten het aantal verzoeken om bemiddeling sterk gestegen in vergelijking met vorig jaar, namelijk met 60 % in het basisonderwijs en met 30 % in het voortgezet onderwijs.

Jeugdbeleid

De gemeente wil met de uitvoering van de Leerplichtwet het voortijdig schoolverlaten terugdringen zodat jongeren een betere start kunnen maken op de arbeidsmarkt. Dit past ook naadloos in het jeugdbeleid van de gemeente waarin preventie voorop staat. De leerplichtconsulenten zijn een belangrijke schakel in de begeleiding van jongeren in hun onderwijsloopbaan. Schoolverzuim is vaak een eerste signaal voor problemen in leren, gedrag, motivatie of in de thuissituatie. Scholen vragen leerplichtambtenaren ook steeds vaker om advies over de juiste hulpverlening of om te bemiddelen bij conflicten tussen ouders en school. De ambtenaren werken nauw samen met instellingen om begeleiding op maat te kunnen bieden.

Aan het begin van dit schooljaar zijn er dan ook twee leerplichtconsulenten bijgekomen en is de administratieve ondersteuning uitgebreid. Sinds januari 2007nemen de leerplichtconsulenten ook deel aan de casusoverleggen in het Veiligheidshuis. Daarnaast doet de gemeente Breda, samen met 17 andere gemeenten, sinds het begin van dit schooljaar mee aan het zogenoemde Impulsproject Voortijdig Schoolverlaten. Hiermee wil de gemeente schooluitval voorkomen door bijvoorbeeld uitbreiding van de zorg en begeleiding op onderwijsinstellingen en extra trajecten voor tussentijdse schoolverlaters en instromers om te zorgen dat zij toch hun opleiding afmaken.

In maart 2007 is het Regionaal Samenwerkings Verband Breda en omstreken (RSV Breda e.o.) gestart met een Reboundvoorziening. De gemeente Breda heeft bijgedragen aan de totstandkoming hiervan en verleent een garantiesubsidie tot en met 2009. De Reboundvoorziening biedt jongeren, die in het voortgezet onderwijs door hun gedrag niet te handhaven zijn, een programma op maat, zodat ze toch na enkele maanden verder kunnen met hun opleiding.

Breda, 12 april 2007