Gemeente Abcoude


Leisurecentrum het vervolg

Advies college aan raad
Besluit raad
Na de Europese aanbesteding

In de Abcoude Rondom van 15 februari 2007 berichtten wij u over de behandeling van het leisurecentrum in de raadsvergadering van 22 februari. Graag informeren wij u nu over de uitkomsten hiervan. Het raadsvoorstel Leisurecentrum (oftewel sportcentrum) stond op de agenda om de raad de gelegenheid te geven te beoordelen of er voldoende aanleiding was om tot de volgende stap over te gaan in dit project: het aanbieden van het concept leisurecentrum aan marktpartijen via Europese aanbesteding.

Advies college aan raad

Het college was, na de onderzoeken die vooraf gingen aan het raadsvoorstel, van mening dat de realisatie van het leisurecentrum mogelijk is, mits er financiële ruimte voor is en de gemeenteraad deze beschikbaar stelt voor dit project. In het raadsvoorstel staat daarom het advies om het concept leisurecentrum als PPS (Privaat Publieke Samenwerking)-constructie aan de marktpartijen aan te bieden via een Europese aanbesteding. Bij de PPS-constructie besteed de gemeente de ontwikkeling, realisatie, financiering, onderhoud én exploitatie uit aan één marktpartij. De Europese aanbesteding houdt in dat verschillende partijen offertes kunnen uitbrengen.

Besluit raad

De raad heeft uiteindelijk besloten over te gaan tot de vervolgstap van (Europese) aanbesteding. De raad heeft echter niet ingestemd met de voorgestelde PPS-constructie. Zij heeft zich uitgesproken voor een tussenvariant, waarbij het beheer, onderhoud en de exploitatie uitbesteed worden, maar de grond en het gebouw in beginsel eigendom van de gemeente worden. Hierbij speelden twee afwegingen een rol. Ten eerste is de PPS-constructie een relatief nieuwe constructie, waar in de markt nog weinig ervaring mee is opgedaan. Ten tweede verwacht de gemeenteraad dat een PPS-constructie het project duurder maakt voor de gemeente, waardoor het minder haalbaar wordt.
Daarnaast heeft de raad besloten het realiseren van een extra schoolgymnastiekvoorziening los te koppelen van het leisurecentrum. Het voorstel voor deze gewenste extra gymnastieklocatie wordt nu meegenomen in de ontwikkeling van het project Abcoude-Zuid. Tot slot is besloten het bestaande functionele ontwerp, het technisch programma van eisen en de commerciële juridische randvoorwaarden als uitgangspunten voor de aanbesteding van het project mee te nemen.

Na de Europese aanbesteding

De uitkomsten van de Europese aanbesteding worden ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Deze uitkomsten geven inzicht in de kosten voor de gemeente van het project Leisurecentrum. Op basis van dit inzicht neemt de raad vervolgens een besluit over het al dan niet voortzetten van het project.