Gemeente Abcoude


Werkzaamheden riolering dit voorjaar van start

Riolering: een zaak van de gemeente
Planning werkzaamheden per project
Werkzaamheden reconstructieprojecten
Werkzaamheden rioolvergroting Waterlelie
Buitengebied: een geval apart
Wij houden u op de hoogte

Dit jaar gaat de gemeente hard aan het werk in de straten van Abcoude en Baambrugge. Dit voorjaar starten namelijk de werkzaamheden aan de rioleringen.

Riolering: een zaak van de gemeente

Aanleg en onderhoud van riolering is een zaak van de gemeente. Dit is vastgesteld in de Wet milieubeheer. Om deze taak goed uit te voeren heeft de gemeente het Gemeentelijk rioleringsplan 2005-2009 opgesteld. Uit dit rioleringsplan komen meerdere projecten voort voor de verbetering en aanleg van riolering. Het gaat daarbij om de volgende projecten die voor de helderheid per gebied benoemd zijn: rioolvergroting Waterlelie, riolering Buitengebied, reconstructie Landzicht/Reigersbos, reconstructie Prins Willem Alexanderstraat en omgeving, reconstructie Burgemeester Dedelstraat en omgeving en reconstructie Aasdomstraat en omgeving. Bij de reconstructieprojecten combineert de gemeente de rioleringswerkzaamheden met herinrichting van de straten. Hieronder treft u de voorlopige planning aan van de werkzaamheden per project en een omschrijving van de betreffende gebieden.

Planning werkzaamheden per project

Welk project WAAR Wanneer in 2007
Vergroten riool Waterlelie Waterlelie half juni augustus

Riolering Buitengebied zie overzichtskaart juni - december

Reconstructie Landzicht/Reigersbos Landzicht, Reigersbos, Schuttenburg juni- bouwvakantie

Reconstructie Prins Willem Alexanderstraat en omgeving Prinses Beatrixstraat, Prins Johan Frisostraat, Prins Willem Alexanderstraat, Prinses Margrietstraat en de Wethouder van Oostveenstraat
na de bouwvakantie - december

Reconstructie Burgemeester Dedelstraat en omgeving de Doude van Troostwijkstraat, de Burgemeester Dedelstraat , de Burgemeester Quarles van Uffordstraat, de Burgemeester Bentinckstraat, de Johan van Gorkumstraat, de Reyer Spreystraat, de Theo Snoekstraat, de Henk Oostveenstraat en de Leo Dongelmansstraat.
september - december

Reconstructie Aasdomstraat en omgeving
Aasdomstraat, Monaitstraat, Blomswaard, Dr Sloetlaan november -maart 2008

NB De planning is onder voorbehoud.

Werkzaamheden reconstructieprojecten

De bovengenoemde vier reconstructieprojecten omvatten verschillende werkzaamheden.
De bestaande riolering vervangen door een nieuwe riolering voor vuilwater.
Naast de vuilwaterriolering een aparte leiding aanleggen voor het afvoeren van het hemelwater van de wegverhardingen naar de watergangen.
De aansluitleidingen naar de woningen vervangen tot aan de erfgrens. Alle bestaande verhardingsmaterialen vervangen door nieuwe. De situatie wordt vergelijkbaar met de opgeknapte buurt rondom Nellestein.
Op enkele kruispunten verhoogde plateaus aanleggen (voorstel) om verkeerssnelheid te remmen.
Aanleg van parkeervoorzieningen.
Verbetering van het gemeentelijk groen.

Werkzaamheden rioolvergroting Waterlelie

In dit project wordt de bestaande riolering vergroot, met als doel de problemen met water op straat in de omgeving Dotter en de Zegge op te lossen.

Buitengebied: een geval apart

In de gemeente Abcoude zijn in het buitengebied ongeveer tweehonderd percelen nog niet aangesloten op de riolering. Deze percelen lozen hun afvalwater nu vaak via een te kleine septic tank op het oppervlaktewater. Dat is natuurlijk niet zo goed voor het milieu en bovendien door de wet verboden. Daarom is de gemeente al een paar jaar hard bezig met het treffen van maatregelen voor de niet-aangesloten percelen in het buitengebied. Dit is de gemeente ook wettelijk verplicht om te regelen.

Samenwerking bewoners

Dit jaar wil de gemeente de percelen aansluiten op een nieuw aan te leggen rioleringstelsel. Dit kan de gemeente echter niet alleen. Zij heeft daarbij de medewerking van de bewoners nodig. Enerzijds omdat de nieuwe riolering via privé-gronden van de bewoners moet worden aangelegd. Anderzijds omdat de bewoners zelf een deel van de aanleg moeten betalen. De bewoners van andere gebieden in de gemeente hebben hier destijds ook zelf voor betaald. De gemeente is daarom al langere tijd in overleg met de bewoners in het buitengebied die aangesloten moeten worden op de riolering.

Planning

De tijd begint te dringen. De gemeente heeft namelijk voor de aanleg van riolering in het buitengebied een subsidie gekregen van de provincie Utrecht én van Waternet. Deze subsidietoezegging loopt echter tot 1 januari 2008. Met andere woorden: als de gemeente dit jaar niet de nieuwe riolering kan aanleggen, wordt de voorziening een stuk duurder. En dat is zonde, want dan zal de aanleg de gemeente Abcoude en de betrokken bewoners een hoop extra geld kosten. Daarom is er de gemeente veel aan gelegen het project in juni te starten en dit jaar nog af te ronden. Volgens de planning begint de gemeente met de aanleg in Botshol, waarna Winkeldijk, Dwarskade, Voetangelweg ten westen van de A2, Gein-Zuid, Gein-Noord en Rijksstraatweg, De Horn, Binnenweg en Donkervlietse Binnenweg volgen.

Wij houden u op de hoogte

Wanneer de werkzaamheden gevolgen hebben voor u, zoals wegafzettingen, kondigen wij deze per project apart aan. Per project worden uiteraard ook de omwonenden betrokken en geïnformeerd. Wij houden u als inwoner van de gemeente op de hoogte via deze gemeentepagina, de gemeentelijke website en onze nieuwsbrief. Kijk voor meer informatie ook op deze website onder Plannen & Projecten/Riolering en herinrichting.