Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
d i rectie Juridische Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

TRCJZ/2007/1218 11 april 2007

Afwikkeling problematiek van de
zogenoemde 'vetmelkers'
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

11 april 2007 TRCJZ/2007/1218 2

Geachte Voorzitter,
In het Algemeen Overleg over de problemen van de zogenoemde 'vetmelkers' dat ik op 29 maart jl. voerde met de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heb ik aangegeven bereid te zijn om een overgangsvoorziening voor de zestien betrokken melkveehouderijbedrijven te treffen. Daarbij zegde ik toe de Kamer bij brief nog te informeren over de precieze inhoud van die overgangsvoorziening. Hiertoe strekt deze brief.
De hieronder beschreven overgangsvoorziening laat de maatregelen die mijn ambtsvoorganger al heeft genomen ten aanzien van de groep van zestien melkveehouderijbedrijven onverlet. Dit betekent dat deze bedrijven nog steeds kunnen opteren voor een omzetting van hun quotum met hoog vetgehalte naar een in kilogrammen groter quotum met een lagere vetreferentie, zoals beschreven in de brief die de bedrijven in kwestie hebben ontvangen. Daarnaast wijs ik op mijn bereidheid om eventuele bijzondere sociale- of gezondheidsproblemen bij de betrokken ondernemers onder de aandacht te brengen van mijn ambtgenoten van SZW respectievelijk VWS. Dit op voorwaarde dat de betrokkenen gedetailleerde informatie overleggen ter beoordeling van hun situatie.
De overgangsvoorziening die ik aanbied, houdt in dat ik een deel van de nationale reserve in het superheffingsjaar 2007/2008 beschikbaar zal houden ten behoeve van een gedeeltelijke verevening van de superheffing die door de bedrijven zal zijn verschuldigd. Basis voor deze verevening wordt gevormd - ter voorkoming van anticipatie-effecten - door de leveringen van de desbetreffende bedrijven in het superheffingsjaar 2005/2006. Vervolgens zal ik berekenen hoeveel superheffing de bedrijven voor de productie in dat referentiejaar zouden moeten betalen, als op dat moment de nieuwe regeling van de negatieve vetcorrectie al van toepassing zou zijn. De uitkomst van die berekening is bepalend voor de omvang van de verevening van de superheffing voor de desbetreffende bedrijven in het - zojuist begonnen - quotumjaar 2007/2008. Deze verevening zal namelijk de helft van het berekende bedrag zijn.

Als het niveau van leveringen in 2007/2008 op hetzelfde niveau ligt als in het referentiejaar, zal ik dus de helft van de verschuldigde superheffing verevenen. Als de betrokken ondernemers ervoor kiezen minder te produceren of extra quotum te verwerven, dan blijft het te verevenen bedrag in euro's gelijk en zal het percentage dat betrokkene nog zelf moet opbrengen dus kleiner zijn. Op dezelfde wijze zal het door de ondernemer te dragen deel van de superheffing groter zijn dan 50% als hij ervoor kiest om de productie ten opzichte van het referentiejaar uit te breiden. Aan bijzondere omstandigheden in het referentiejaar - zoals het bedrijf dat pas in dat jaar is begonnen met produceren - die het niveau van de leveringen in dat jaar hebben beïnvloed, zal ik bij de bepaling van de referentieproductie naar behoren aandacht schenken.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg