Gemeente Bernheze


Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt sinds 1990 in het zuiden van Nederland voor. De laatste jaren nam het aantal meldingen van overlast door de rupsen toe. De rupsen, die tot wel 700.000 brandharen kunnen bezitten, kunnen voor mens en dier veel overlast veroorzaken. De overlast kan bestaan uit huidirritaties, ontstekingen van luchtwegen en/of ogen. Ook dit jaar wordt er weer overlast verwacht van de eikenprocessierups.

Wat doet de gemeente?
De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups al een aantal jaren. Dat gebeurt in een zo vroeg mogelijk stadium. Op locaties langs doorgaande wegen spuit de gemeente een biologisch bacteriepreparaat op de bomen waarin ze voorkomen. Het middel is alleen schadelijk voor rupsen, niet voor mensen of andere dieren. Daar waar zeldzame vlinders voorkomen wordt niet gespoten. Op de locaties binnen de bebouwde kom zuigt de gemeente de rupsen op met behulp van een vacuümton, die voor de helft is gevuld met water. In het water zijn de brandharen van de rupsen ongevaarlijk.

Wanneer?
Afhankelijk van het weer, worden de bomen in het buitengebied half april bespoten. Voor een goed resultaat is het van belang dat het windstil is. Daarom zal de gemeente ook 's avonds en 's nachts spuiten. Dit kan enige geluidsoverlast tot gevolg hebben. Aangeraden wordt om vee op minimaal 15 meter afstand te houden van de bespuiting. Op onderstaande lijst staan de straten waar gespoten gaat worden. Het opzuigen van de rupsen zal vanaf eind mei/begin juni plaatsvinden. Onderaan deze pagina treft u een beschrijving van de rups aan.

Overlast op uw terrein?
Ook in eiken die geen eigendom zijn van de gemeente Bernheze komen rupsen voor. De aannemer die in opdracht van de gemeente werkt, kan deze ook bij u verwijderen. Omdat het hier om uw bomen gaat, zijn ook de kosten voor uw rekening. U kunt de overlast melden via de servicelijn van de gemeente (0412) 45 89 99. De gemeente Bernheze geeft uw adres door aan de aannemer en deze komt dan bij u de rupsen uit de bomen verwijderen.
Hiervoor geldt een starttarief van EUR 50,-. De aannemer bestrijdt de rupsen maximaal 45 minuten lang, inclusief de reistijd naar uw adres vanuit een ander adres in Bernheze. Mocht deze tijd niet voldoende zijn, dan wordt er voor een uurtarief van EUR 83,85 per uur verder bestreden. U dient zelf thuis te zijn bij de uitvoering van de bestrijding, omdat u de vergoeding voor het bestrijden ter plekke contant dient te voldoen. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Wat kunt u doen?
Bestrijd nooit zelf de rupsen.
Wanneer u de eikenprocessierups signaleert, geef dit dan door aan de gemeente via de servicelijn, tel. (0412) 45 89 99.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van een onopvallende grijze nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De eitjes overwinteren en afhankelijk van de weersomstandigheden komen de oranje gekleurde jonge rupsen eind april/begin mei uit de eitjes. Op dat moment veroorzaken zij nog geen overlast. De rupsen ondergaan 5 vervellingen tijdens hun groeiproces. Hun kleur verandert in grijsgrauw, met licht gekleurde zijden. Vanaf de derde vervelling dragen de rupsen de overlastveroorzakende brandharen. Tijdens de volgende vervellingen produceert de rups steeds meer brandharen.

Waar komen ze voor?

De nesten van de eikenprocessierups komen normaalgesproken alleen voor in inlandse eiken. U herkent ze aan het grijze spinsel dat eromheen zit. Hierin verwerken de rupsen resten van de vervelling. Deze nesten kunnen tot wel één meter groot worden, echter de meest voorkomende maat is ter grootte van een handbal. Binnen gebieden met extreme overlast, wijken de rupsen ook soms uit naar bijvoorbeeld de Amerikaanse eik of zelfs een berk!

Stratenlijst te bespuiten bomen
Heesch Graafsebaan
Heesch Groldersedijk
Heesch Grolderseweg
Heesch Venhofstraat
Heesch Vinkelsestraat
Heesch Vosbergstraat
Heesch Wijststraat
Heesch Zoggelsestraat
Heesch Bosschebaan
Heesch Nistelrodeseweg
Heeswijk-Dinther Aabrugstraat
Heeswijk-Dinther Derpt
Heeswijk-Dinther Dopheiweg
Heeswijk-Dinther Fokkershoek
Heeswijk-Dinther Gouverneursweg
Heeswijk-Dinther Groenstraat
Heeswijk-Dinther Heibloemsedijk
Heeswijk-Dinther Hoge Broekstraat
Heeswijk-Dinther Hogeweg
Heeswijk-Dinther Hommelsedijk
Heeswijk-Dinther Hommelsehoeve
Heeswijk-Dinther Kaathovensedijk
Heeswijk-Dinther Kamerren
Heeswijk-Dinther Kanaaldijk Noord
Heeswijk-Dinther Koffiestraat
Heeswijk-Dinther Krommertseweg
Heeswijk-Dinther Laageindsedijk
Heeswijk-Dinther Meerstraat
Heeswijk-Dinther Roestenburgseweg
Heeswijk-Dinther Rukven
Heeswijk-Dinther Vorstenbosseweg
Heeswijk-Dinther Zandstraat
Heeswijk-Dinther Justitieweg
Heeswijk-Dinther Laverdonk
Heeswijk-Dinther Laag-Beugt
Heeswijk-Dinther Hoog Beugt
Loosbroek Dintherseweg
Loosbroek Hoogeindsestraat
Loosbroek Koningsstraat
Nistelrode Dintherseweg
Nistelrode Donzelsesteeg
Nistelrode Koudenoord
Nistelrode Molenhoeve
Nistelrode Heescheweg
Vorstenbosch Akkerweg
Vorstenbosch Brakkensedijk
Vorstenbosch Kampweg
Vorstenbosch Langenbergsestrat
Vorstenbosch Lendersgat
Vorstenbosch Meuwelweg
Vorstenbosch Nistelrodesedijk

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer P. Cremers van de afdeling Civiel- en Cultuurtechniek, tel. (0412) 45 88 88.

Hieronder vindt u een kaartje met routes. Daarbij hoort de volgende uitleg:
Paars: wordt niet gespoten ivm vlinders
Groen: wordt alleen overdag gespoten
Oranje: kan ook 's nachts worden uitgevoerd.


* bestrijdingsroutes processierups.jpg (74.16 KB)