Openbaar Ministerie

Team High Tech Crime houdt hacker van computerspellen aan

Rotterdam, 12 april 2007

Een 21-jarige man uit Beusichem is op 2 april jl. aangehouden op verdenking van het stelen van de software van een computerspel, dat nog in ontwikkeling is. De ontwikkelaar is een internationale softwareproducent, die in Griekenland is gevestigd. Ook heeft hij diverse met wachtwoorden beschermde emailadressen gehackt en vertrouwelijke privé- en bedrijfsinformatie gestolen om verdere toegang te krijgen in het systeem van de softwareproducent.

Door gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord, afkomstig uit de vertrouwelijke bedrijfscorrespondentie, heeft de hacker ingelogd in de download omgeving van de spelserver. Vervolgens heeft hij een zogenaamde clientserver gedownload van het spel, waarmee hij het spel kon spelen.

Eind maart ontdekte de internationale softwareproducent dat ingebroken was in het interne computersysteem. Uit intern digitaal onderzoek van het bedrijf naar de herkomst van de hacker kwam naar voren dat afwisselend gebruik is gemaakt van een Nederlands IP-adres en een Koreaans IP-adres. Beide adressen bleken afkomstig van dezelfde persoon. Het Nederlands IP-adres leidde naar de hacker.

Het bedrijf heeft bij de politie Amsterdam-Amstelland aangifte gedaan. Vervolgens is het onderzoek uitgevoerd door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche in samenwerking met het Bureau Digitale Expertise Amsterdam-Amstelland onder leiding van het Landelijk Parket.

Het team heeft onderzoek gedaan naar de in beslag genomen harde schijven van de computers van de verdachte. Hieruit kwam naar voren dat hij in de periode van september 2006 tot en met maart 2007 meerdere malen onrechtmatig is binnengedrongen in het computersysteem van de softwareproducent.

Het vermoeden is dat de verdachte ook in computernetwerken van andere grote softwarebedrijven is binnengedrongen. Het gaat om bedrijven die met name actief zijn op het ontwikkelen van computerspellen. Bij één van de bedrijven heeft hij de broncode van een computerspel gestolen. De broncode is het programma in programmeertaal. De broncode heeft hij na de hack gedownload van het interne netwerk van de ontwikkelaar van het spel.

De verdachte heeft hiermee computervredebreuk gepleegd, opzettelijk gegevens veranderd, gewist, onbruikbaar of ontoegankelijk gemaakt en opgenomen.

Maandag beslist de rechtbank Rotterdam over de gevangenhouding van de verdachte. Hij heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

De schade voor de bedrijven kan enorm zijn. Door de betrokken softwarebedrijven is reeds aangegeven dat zij civiele claims in zullen dienen tegen de hacker.

Dit is een van de eerste strafrechtelijke onderzoeken van het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche, dat sinds 1 januari 2007 operationeel is.

voor informatie: Desirée Leppens