Wageningen Universiteit

verzacht gevolgen overgewicht Diabetesmedicijn verzacht gevolgen overgewicht

12 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Het nieuwe diabetesmedicijn Rosiglitazone remt de aanmaak van ontstekingseiwitten door vetcellen. Dat ontdekte dr. Ping Wang, die 29 maart in Maastricht promoveerde. âWe begrijpen nu beter hoe deze medicijnen werken en wat overgewicht in het lichaam doetâ, zegt haar begeleider dr. Jaap Keijer van RIKILT, het instituut voor voedselveiligheid van Wageningen UR.

Artsen schrijven Rosiglitazone voor aan diabetespatiënten die niet meer goed reageren op insuline. Het medicijn hecht aan het eiwit PPAR in de vetcel, een sensor die jonge vetcellen aanspoort te groeien en de insulinegevoeligheid verbetert. âWe hebben vetweefsel lange tijd gezien als iets waar we liever zo min mogelijk van willen hebbenâ, zegt Keijer. âNu weten we dat vetweefsel een ontgiftende functie heeft. Het slaat vetzuren op. Het voorkomt dat die vetzuren voor een langere periode door het lichaam circuleren en schade veroorzaken.â

Bij ernstig overgewicht wordt vetweefsel echter overbelast. Onderzoekers denken dat vetcellen daardoor afsterven, en vervolgens door immuuncellen worden opgeruimd. Daarbij komen ontstekingseiwitten vrij, die andere cellen in het lichaam verhinderen om nog voedingsstoffen op te nemen. Naarmate dat proces ernstiger vormen aanneemt, verliezen cellen steeds meer van hun gevoeligheid voor insuline, en gaan de vetzuren door het lichaam zwerven. âMedicijnen als Rosiglitazone stoppen dat procesâ, zegt Keijer. âWangs onderzoek maakt duidelijk waarom. Stel je rijpe vetcellen bloot aan Rosiglitazone, dan loopt de aanmaak van ontstekingseiwitten terug.â

Wang heeft ook bestudeerd wat rijpe vetcellen doen als ze worden geprikkeld door insuline. Zo ontdekte ze een paar nieuwe eiwitten die vetcellen aanmaken, waarvan de precieze functie nog niet duidelijk is.

Haar onderzoek is pionierswerk, aldus Keijer. âHet is binnen de voedingswetenschap het eerste onderzoek dat effecten van stimuli bestudeert met zowel transcriptonomics als proteomics.â Dat betekent dat onderzoekers alle genen meten die de cel afleest (transcriptonomics), en ook alle eiwitten meten die een cel aanmaakt (proteomics). Wangs promotieonderzoek was een gezamenlijke onderneming van Universiteit Maastricht, RIKILT en het in Wageningen gevestigde Centrum voor Humane Nutrigenomics.
Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.