Wageningen Universiteit

hondenvoer gaan te ver Gezondheidsclaims hondenvoer gaan te ver

12 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Fabrikanten van katten- en hondenvoer verkopen soms producten die strikt genomen alleen dierenartsen zouden mogen voorschrijven. De gezondheidsclaims waarmee de makers adverteren zijn zo verstrekkend dat de producten vallen onder de noemer van âdiervoeder met medicinale werkingâ. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR.
Â
De onderzoekers hebben voor het ministerie van LNV en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een verkennend onderzoek hebben gedaan. Zij hebben zich beperkt tot voer voor honden en katten, maar vermoeden dat de bevindingen gelden voor alle soorten voer voor gezelschapsdieren. In hun rapport Gezondheidsclaims Diervoeding noemen de onderzoekers voorbeelden van verrijkt voer en supplementen voor dieren die niet door de beugel kunnen.

Is uw jonge Wodan een nerveus zenuwlijertje met âeen slechte ontlasting en angstig of onrustig gedragâ? Een hondenvoerproducent, geven de onderzoekers als voorbeeld, adviseert een product âvoor een gezonde startâ. Met âpure zalmolie voor een optimaal leervermogen, FOS voor een gezonde darmflora en wit mosterdzaad voor uitstekende weerstandâ.

Helemaal bont maken de fabrikanten van de âbiologische geneesmiddelenâ het, aldus het rapport. Voor honden die hun baasje zijn verloren maakt een andere producent bijvoorbeeld een mengsel van extracten van lariks, mosterd en kamperfoelie âom over het verdriet heen te komenâ.

Zulke claims zijn niet toegestaan voor voedingsmiddelen en supplementen voor humaan gebruik, aldus de onderzoekers. Europese producenten voor menselijke producten mogen sinds januari 2007 alleen beweren dat hun producten de gezondheid ondersteunen, en niet zeggen dat die aandoeningen voorkomen of genezen.

De regelgeving voor diervoer is minder duidelijk. Hoewel die de vrije verkoop van âdiervoeder met medicinale werkingâ verbiedt, staan de regels wel de vrije verkoop van âdieetvoerâ toe, voor dieren met een afwijkende behoefte aan voedingsstoffen. Dat zorgt voor een maas in de wet, waardoor autoriteiten als de VWA met lege handen staan. De onderzoekers vinden dat de regelgeving zou moeten veranderen. Voor het rapport, klik
(www.kennisonline.wur.nl/NR/rdonlyres/10780358-AD78-471D-8F67-9EE09BE2 9EDC/39210/RapportGezondheidsclaimsdiervoedingGKasperdef.pdf) Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.