Gemeente Breda

Europese subsidie voor duurzame recreatie in Wolfslaar, Ulvenhoutsebos en Chaamse bossen nieuwe dependance Bredas Museum

De gemeente Breda en Staatsbosbeheer (Regio Zuid) krijgen maximaal 46.598,- subsidie van het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL). Deze subsidie heeft tot doel direct betrokkenen in buitenstedelijke omgevingen te stimuleren mee te denken over de toekomst van hun gebied.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Breda en Staatsbosbeheer (Regio Zuid)

Dit gebeurt door het creëren of versterken van netwerken van bewoners, belangengroepen en overheden. Meer specifiek zal het geld gebruikt worden voor onderzoek en planvorming. Staatsbosbeheer wil namelijk een recreatieve zonering in het Ulvenhoutsebos en de Chaamse bossen ontwikkelen en nagaan welke rol het Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef hierbij kan spelen.
Ook de gemeente Breda levert een bijdrage door uit het Toeristisch-recreatief Actieplan 2006 2009 geld beschikbaar te stellen en het Bredas Museum een vaste expositie op het MEC in te laten richten.

Onderzoek Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer gaat onderzoeken hoe het Ulvenhoutsebos en de Chaamse bossen voor fietsers en wandelaars beter op elkaar aan kunnen sluiten, waar in deze gebieden ruimte is voor verblijfgebieden voor wild en waar ruiterpaden en speelweiden kunnen komen. Het onderzoek zal in de eerste helft van 2007 afgerond zijn. Ook gaat Staatsbosbeheer na, samen met de gemeente Breda, welke rol het MEC hierbij kan vervullen De verwachting is dat dát onderzoek in de tweede helft van dit jaar klaar is.

Buitenpost Wolfslaar als dependance van Bredas Museum

Beide partijen verwachten dat, als de twee bossen voor recreanten en toeristen beter op elkaar aansluiten, het MEC zich verder kan ontwikkelen tot centraal informatiepunt voor wandelaars en fietsers ten zuiden van Breda.
In ieder geval wil het Bredas Museum op het MEC een dependance inrichten die na het Bredas Begijnhof Museum, de Buitenpost Holland Casino en de Kerkschat in de Grote Kerk, de vierde dependance van dit museum wordt. Het gaat voorlopig Buitenpost Wolfslaar heten en ruimte bieden aan de collectie agrarische voorwerpen van het Bredas Museum die nu nog in een depot liggen opgeslagen. In Buitenpost Wolfslaar kunnen bezoekers zich informeren over het gebruik van het voormalig landgoed Wolfslaar en de cultuurhistorisch interessante Grote Akker. Ook komen er in de omgeving informatiepunten die wandelaars en fietsers informeren over het gebied Wolfslaar en wijdere omgeving.

Breda, 12 april 2006