Gemeente Dongen


Plannen Cebeco-terrein goed ontvangen in s Gravenmoer

Adviezen van de klankbordgroep hebben ertoe geleid dat het saneringsplan en het stedenbouwkundig ontwerp voor het voormalige Cebeco-terrein in s Gravenmoer op een aantal punten zijn bijgesteld. Dat bleek tijdens de derde door de gemeente georganiseerde informatiebijeenkomst op woensdag 4 april in restaurant SED.

De klankbordgroep is de afgelopen tijd zeker twaalf keer bij elkaar geweest om het saneringsplan en het stedenbouwkundig ontwerp met projectontwikkelaar Dura Vermeer en de gemeente te bespreken. Met resultaat, want Dura Vermeer heeft inmiddels enkele voorstellen gedaan waarmee de klankbordgroep akkoord is gegaan. Zo heeft de projectontwikkelaar voorgesteld om een deel van de patiowoningen te laten vervallen in het gebied waar de vervuiling tot zes meter diep in de grond aanwezig is. Dit gedeelte wordt nu toegevoegd aan het park. Onder de overige patiowoningen laat de projectontwikkelaar de vervuilde grond helemaal verwijderen, waardoor alle woningen dus op schone grond worden gebouwd. Daarnaast wordt op aanraden van de klankbordgroep de zogeheten leeflaag in het park uitgebreid van 1 tot ongeveer 2,5 meter.

Betrokkenheid
Projectwethouder Joop Velthoven was onder de indruk van het resultaat: De acht leden van de klankbordgroep hebben enorm veel werk verzet en gingen verder dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat toont de grote betrokkenheid van de inwoners bij ontwikkelingen in hun dorp. Ik ben ervan overtuigd dat mede door hun inbreng er een kwalitatief goed plan tot stand komt. Een plan dat de inwoners van s Gravenmoer breed zullen dragen. Het oprichten van een bewonersvereniging, zoals de klankbordgroep heeft voorgesteld, beschouwt Velthoven als een goed initiatief om in de toekomst ontwikkelingen te signaleren in de nieuwe woonwijk.

Stedenbouwkundig ontwerp
Tijdens de informatiebijeenkomst gaf stedenbouwkundige Mark van Gils van Croonen Adviseurs een beknopte presentatie over het stedenbouwkundige ontwerp en het beeldkwaliteitplan. Op het voormalige Cebeco-terrein zullen verschillende woonbuurten verrijzen met een eigen identiteit. In het oostelijk deel gaat men wonen aan het park/landschap. De huizen hebben een eigentijdse jaren dertig uitstraling, voorzien van veel hagen zoals in de Hoofdstraat. Het westelijk deel van het plan sluit aan bij het dorpswonen. Deze buurt krijgt een dorpse, landelijke sfeer. Uitgangspunten zijn eenvoud en bescheidenheid. In het nieuwbouwplan staat de loop van t Oude Vaartje centraal, wordt de groenstructuur versterkt en er komen doorkijkjes naar het open landschap.

Hoe verder?
De klankbordgroep brengt nog voor de zomervakantie een advies uit over het stedenbouwkundig ontwerp en de (tijdelijke) ontsluiting van de nieuwbouwlocatie. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 20 september 2007 een besluit neemt over de bestemmingsplanprocedure en de artikel 19-procedure van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het westelijk deel van het Cebeco-terrein. Vervolgens loopt van oktober 2007 tot en met januari 2008 de planologische procedure. Als alles volgens planning gaat, begint het saneren en het bouwrijp maken van het Cebeco-terrein in maart 2008. De eerste woningen in het westelijk deel kunnen dan in maart 2009 worden opgeleverd.

Heeft u een vraag aan de klankbordgroep? Stuur dan een e-mail naar klankbordgroepcebeco@dongen.nl

Laatst gewijzigd: 12-4-2007