Nederlandse Taalunie

Nederlandse Taalunie richt Steunpunt Nederlandstalige Terminologie op

Den Haag, 12 april 2007

Nederlandse Taalunie richt Steunpunt Nederlandstalige Terminologie op

Sinds 1 april jl. is er een Steunpunt Nederlandstalige Terminologie (SNT). Het Steunpunt geeft informatie en advies over alle aspecten van Nederlandstalige terminologie. Verder voert het projecttaken uit voor de Vlaams-Nederlandse terminologievereniging NL-Term en voor de Commissie Terminologie. Deze Commissie houdt zich bezig met de voorbereiding van het terminologiebeleid van de Taalunie. Dat beleid is vooral gericht op de ontwikkeling van elektronische hulpmiddelen.

De verantwoordelijkheid voor het Steunpunt ligt bij een samenwerkingsverband van twee organisaties: de Vrije Universiteit Amsterdam en het taaltechnologische bedrijf Cross Language nv uit Gent. De Taalunie heeft hiertoe besloten na een openbare aanbestedingsprocedure.

Gebruikers van terminologie kunnen bij het Steunpunt terecht met al hun vragen. Als het Steunpunt niet zelf kan antwoorden, verwijst het door naar de juiste instantie. Het Steunpunt geeft ook advies op maat aan bedrijven of organisaties, vertalers, terminologen, docenten en vakexperts. Bovendien kan het Steunpunt helpen bij het zoeken van partners, applicaties, terminologiecollecties en dergelijke.

Het Steunpunt onderhoudt in opdracht van de Taalunie de website NedTerm. NedTerm is het terminologieonderdeel van het Taalunieversum, de website van de Taalunie. NedTerm geeft informatie over alles wat er in Nederland en Vlaanderen op het gebied van terminologie bestaat en gebeurt. Zo is er een bibliografie van terminologische werken, een overzicht van opleidingen en cursussen en informatie over normalisatie, standaardisatie en beschikbare hulpmiddelen bij terminologiewerk. In een agenda staan alle evenementen die met terminologie te maken hebben.

De Taalunie wil met de oprichting van het Steunpunt bijdragen aan een betere professionele ondersteuning van het terminologiewerk in Vlaanderen en Nederland en tot een stroomlijning van de informatie- en documentatie op dit terrein.

Nederlandse Taalunie
In de Nederlandse Taalunie voeren de Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op het Taalunieversum.

Informatie
De contactpersonen voor het Steunpunt zijn:

Hennie van der Vliet, coördinator Steunpunt, contactpersoon Vrije Universiteit Amsterdam
Faculteit der Letteren
afd. Taal en Communicatie, kmr. 11A24
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
telefoon: +31 20 598 64 66
hd.vander.vliet@let.vu.nl

Jaap van der Meer, contactpersoon Cross Language nv Woodrow Wilsonplein 7
9000 Gent
telefoon: +32 9 267 64 76
jaap.vandermeer@crosslang.com

Informatie over het terminologiebeleid van de Nederlandse Taalunie Johan Van Hoorde (jvanhoorde@taalunie.org)
Annemieke Hoorntje (ahoorntje@taalunie.org)
telefoon: +31 70 346 95 48

Informatie over de vereniging NL-Term
Nederland: Marcel Thelen (M.M.G.J.Thelen@hszuyd.nl) Belgie: Joël Rooms (jrooms@vlekho.wenk.be) in België De website van NL-Term: www.nlterm.org.