Gemeente Rotterdam

Rotterdam roept zichzelf in 2009 uit tot de eerste Europese jongerenhoofdstad. Het plan Rotterdam Jongerenhoofdstad 2009 is positief ontvangen in de commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur. Verantwoordelijk wethouder Orhan Kaya is verheugd hierover: Juist voor Jongerenhoofdstad is het belangrijk dat er brede steun is vanuit de raad. De suggesties van de raadscommissie geeft de wethouder door aan de stichting Jongerenhoofdstad.

Foto: Joop Reyngoud De invulling van het plan ligt nog niet vast. De gemeente zet de grote lijnen uit, de jongeren vullen het programma zelf in. Op www.jongerenhoofdstad.nl kunnen alle jongeren ideeën aandragen. In 2010 draagt Rotterdam het stokje over aan een andere Europese stad.

Jongerenhoofdstad heeft zes thema's:

* Cultuur en Lifestyle

* Sport en Adventure

* Leren en Werken

* Economie en Ondernemen

* Wonen en Buitenruimte

* Mee praten, mee denken, mee doen.

Organisatie
Er komt een stichting met een stichtingsbestuur. De voorzitter wordt Steven van Eijck. Steven van Eijck is door het vorige kabinet benoemd als commissaris jeugd- en jongerenbeleid. Daarnaast is hij voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). Binnen de stichting komt een klein projectbureau met een directeur aan het hoofd. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie de directeur wordt en waar Jongerenhoofdstad haar uitvalsbasis krijgt in de stad. Naast reguliere financiering stelt het college geld beschikbaar specifiek voor Jongerenhoofdstad. Daarnaast vraagt het college het Rijk en de Europese Commissie om financiële steun en wordt het bedrijfsleven uitgenodigd deel te nemen.

Toekomst
Jongerenhoofdstad ligt in de lijn van de doelen van dit college: een beter milieu én een beter sociaal klimaat. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren. Rotterdam is een jonge stad en verjongt zelfs. De toekomst van Rotterdam ligt bij haar jonge inwoners. De gemeente wil dat de stad aantrekkelijker wordt voor jongeren. In 2009 moet de infrastructuur worden gelegd voor de jaren daarna.