Woonbond


W O O N B O N D P E R S B E R I C H T

Woonbond wil korting op huurtoeslag van tafel

Vandaag heeft een ruime Kamermeerderheid het kabinet gevraagd om huurders niet nog extra te korten op hun huurtoeslag. Minister Vogelaar (WWI) wil die korting van 17,05 euro per maand verhogen naar 18,10 euro en gaat zo gewoon door met de bezuinigingen van het vorige kabinet Balkenende. De boze reactie van de Nederlandse Woonbond vorige week bracht het PvdA-Kamerlid Depla ertoe een motie in te dienen, die vandaag een ruime meerderheid kreeg. Dankzij deze motie gaat de extra korting niet door. Een motie van GroenLinks en SP om de korting in zijn geheel terug te draaien, haalde het tot grote teleurstelling van de Woonbond niet. Directeur Ronald Paping: "Dit resultaat is veel te mager. In de verkiezingsprogramma's van de drie regeringspartijen stond dat zij de huurtoeslag zouden verbeteren. Voor huurtoeslagontvangers is het rampzalig dat zij daar nog tot 2009 op moeten wachten."

Dat minister Vogelaar de Tweede Kamer zelfs ontraadde om zich uit te spreken tegen verdere korting op de huurtoeslag is voor de Woonbond onbegrijpelijk. Het achterwege laten van deze extra korting kost maar 13 miljoen, terwijl het Rijk door de beperkte huurstijging van 1,1 procent ongeveer 40 miljoen euro bespaart op de kosten van de huurtoeslag. Feitelijk houdt het huidige kabinet ten aanzien van de huurtoeslag vast aan het Hoofdlijnenakkoord van het vorige kabinet Balkenende. Minister Vogelaar gaf aan dat er pas in 2009 200 miljoen beschikbaar is om iets aan de huur- en de zorgtoeslag te doen. Zij wilde echter niet toezeggen dat de korting dan wél volledig wordt teruggedraaid.

Doordat huurders sinds 2004 minder huurtoeslag krijgen, zijn zij een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan de huur. Het betreft ongeveer een miljoen hurende huishoudens met de laagste inkomens.

V07.0648.PR
Amsterdam, 12 april 2007




Woonbond