Provincie Drenthe

Kandidaat-gedeputeerden willen een ambitieus, dynamisch en sociaal Drenthe - Collegeprogramma "Kiezen voor de kracht van Drenthe" gepresenteerd
12 Apr 2007

De kandidaat-gedeputeerden van PvdA, VVD en ChristenUnie hebben op donderdag 12 april het collegeprogramma "Kiezen voor de kracht van Drenthe" gepresenteerd. Met het programma voor de periode 2007 - 2011 heeft het college ambitieuze plannen. Om die te kunnen realiseren is gekozen voor zes gedeputeerden. Het fundament om de provincie steviger neer te zetten is gebaseerd op de sterke eigenschappen van Drenthe. Een andere doelstelling is Drenthe een duidelijker profiel te geven. Het college van Gedeputeerde Staten wil dit bereiken door de dialoog aan te gaan met relevante doelgroepen als medeoverheden, inwoners en organisaties.

De hoofdpunten van het beleid in het collegeprogramma zijn:


- De provincie d óet er toe!

De kernwaarden van Drenthe staan centraal in het beleid. Gedeputeerde Staten willen vanuit die eigen kracht Drenthe sterk op de kaart zetten. Daarnaast wil het college meer samenwerken met andere overheden, waarbij kansen verder uitgebouwd kunnen worden. Ook is een doel, via "beginspraak" de creativiteit en deskundigheid van haar inwoners optimaal tot haar recht te laten komen. Internationale samenwerking en Europese belangen worden nadrukkelijker verkend.


- Samenleving met samenhang

Het college vraagt veel aandacht voor zorg aan jeugd, zoals vroegtijdige signalering van problemen. Ook wil het impulsen geven aan sociale samenhang. Het welzijn van inwoners staat hoog in het vaandel; niemand mag aan de kant staan. Het college streeft ernaar werk en zorg beter te combineren. Vooral een sluitend aanbod van jeugdvoorzieningen en flexibele werktijden passen hierin. In aansluiting op de Onderwijsagenda wordt een regioplan opgesteld om een kwaliteitsslag in het basisonderwijs in met name Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe tot stand te brengen.


- Ruimte en bereikbaarheid

De unieke cultuurhistorische en landschappelijke waarden vormen de basis voor het ruimtelijke beleid. Bescherming en verdere ontwikkeling hiervan vereisen een scherpere profilering van de verschillende gebieden in Drenthe. GS geven prioriteit aan een verbeterde aansluiting van Drenthe op nationale en internationale economische kerngebieden en verbetering van de verbindingen tussen de noordelijke kernzones.


- Kennis wérkt

E conomisch en sociaal gezien is het van groot belang dat alle talenten in Drenthe worden benut. "Iedereen participeert" is het uitgangspunt. Het college richt zich op Drenthe als kenniseconomie, waarbij wordt ingezet op meerdere kansrijke sectoren, zoals land- en tuinbouw, recreatie, zorgtoerisme en sensortechnologie . De Drentse economie kan hierbij niet los worden gezien van de internationale context.


- Leefomgeving

Het college wil de voorsprong van de provincie Drenthe als vestigingsregio voor wonen, werken en recre ëren in een mooie, schone en sociaal veilige leefomgeving verder uitbouwen. Het college vervult een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van kennis en innovatie rond klimaat en energie. Gedeputeerde Staten achten tot 2020 een reductie mogelijk van 30% van de CO 2 uitstoot ten opzichte van 2000. Ook wil Drenthe een prominente voortrekkersrol vervullen bij de ontwikkeling van kennis en innovatie voor de opslag van CO 2 in de bodem.

Portefeuilleverdeling

Het college kent een totale omvang van 5,4 fte's. De verdeling tussen de drie partijen is 2,8 gedeputeerde voor de PvdA, 1,8 voor de VVD en 0,8 voor de ChristenUnie. De zes kandidaat-gedeputeerden worden tijdens de Statenvergadering op 18 april geïnstalleerd. De verdeling van de portefeuilles is als volgt:

Mevrouw A. Haarsma (PvdA)

* Waarnemend Commissaris van de Koningin


* Ruimtelijke ontwikkeling

* Wonen en wijkontwikkeling

* Zorg (jeugd), welzijn, onderwijs en sport

Integraal

* Regiovisie Groningen - Assen

Regionaal

* Drenthe Noordwest

De heer H.P.K.M. Looman (PvdA)

* EZ / arbeidsmarkt

* Financiën

* Mediabeleid

* DB-SNN

De heer drs. R.W. Munniksma (PvdA)

* Vitaal platteland, landbouw en landinrichting
* Natuur en landschap

* Recreatie en toerisme

* Cultuur (m.u.v. bibliotheek, archief en musea)

Integraal

* Veenkoloniën en Drents Plateau

Regionaal

* Drenthe Zuidoost (incl. afstemming Overijssel)

Mevrouw drs. T. Klip-Martin (VVD)

* Bodem, lucht en milieu

* Klimaat en energie

* Water en waterschappen


* Cultuur (bibliotheek, archief en musea)
* Personeel & Organisatie

* DB-IPO

Integraal

* Duurzaam Drenthe

Regionaal

* Drenthe Zuidwest (incl. afstemming Overijssel)

De heer J.H. Bats MPM (VVD)

* Verkeer en Vervoer

* Openbaar vervoer

* Wegen en Kanalen

* DB-SNN

Integraal

* Europa, NOA en internationale betrekkingen

De heer H. Baas (ChristenUnie)

* Informatisering en automatisering

* Facilitaire zaken

* Verbouwing / revitalisering provinciehuis
* Handhaving

Integraal

* Project burger en provincie (incl. relaties "Regionaal")
* Bestuurlijke verhoudingen