Gemeente Binnenmaas

Sporthal de Groene Olifant tijdelijk dicht

Het gemeentebestuur van Binnenmaas heeft uit voorzorg besloten sporthal De Groene Olifant in Mijnsheerenland vanaf vandaag tijdelijk te sluiten. De minder goede bouwkundige staat van de sporthal is al enkele jaren reden het gebouw regelmatig te inspecteren. Gisteren, 11 april, heeft de Milieudienst Zuid-Holland Zuid wederom een onderzoek verricht.

De uitkomst van dit onderzoek is dat op sommige locaties in en rond het gebouw asbestdelen zijn aangetroffen. Er bevinden zich echter geen asbestvezels in de lucht. Dit betekent dat er geen sprake is van een gevaar voor de gezondheid van gebruikers of omwonenden van het gebouw. Er bestaat geen risico dat vezels van de asbest worden ingeademd.

De Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst Zuidhollandse Eilanden (GGD) heeft bevestigd dat de kans op blootstelling aan asbest in en rond de sporthal verwaarloosbaar is.

Als in een gebouw asbestdelen worden aangetroffen is de eigenaar wettelijk verplicht dit te laten verwijderen. De gemeente heeft direct een erkend en gecertificeerd bedrijf (Firma Struijk) ingehuurd dit te doen. Vanavond of vannacht beginnen de werkzaamheden en deze zullen naar verwachting morgenochtend klaar zijn.

Hoewel er geen gevaar voor de volksgezondheid is, wil de gemeente gezien de minder goede bouwkundige staat van de sporthal toekomstig risico uitsluiten. Uit voorzorg is daarom besloten de sporthal met ingang van vandaag tijdelijk te sluiten. Ook zal het terrein rond het gebouw tijdelijk worden afgezet. Dit betekent dat vanaf dit moment niemand het gebouw en omliggende terrein mag betreden.

Zodra de asbestdelen zijn verwijderd zal de gemeente de oplossingsmogelijkheden voor de lange termijn in kaart brengen en een besluit nemen of continuering van de sluiting van de sporthal langer noodzakelijk is.

Advies GGD download
Brief omwonenden download