PGGM



PGGM behaalt over 2006 een goed rendement
In 2006 behaalde PGGM, het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn, een beleggingsrendement van 11%. Het belegd vermogen steeg van 71,8 miljard eind 2005 naar 80,9 miljard eind 2006. De dekkingsgraad verbeterde sterk van 118% eind 2005 naar 134% eind 2006. PGGM kwam hiermee officieel uit herstel.

Goede resultaten
Op de totale beleggingsportefeuille behaalde PGGM in 2006 een rendement van 11%, ten opzichte van 16,4% in het jaar ervoor. Bijna alle beleggingscategorieën behaalden hoge rendementen met als uitschieter Vastgoed met 29,4%. De enige beleggingscategorie die een negatief rendement liet zien was Commodities. Dit kwam door de daling van de olieprijs. Het totaalrendement over de afgelopen 10 jaar komt hiermee op 9,6%.

Uit herstel
De opdracht van DNB aan PGGM in het kader van het herstelplan, was om in 2017 het reservetekort te hebben weggewerkt. PGGM had eind 2006 al acht maanden een dekkingsgraad van boven de 130% en heeft inmiddels van DNB officieel te horen gekregen uit herstel te zijn. Het goede beleggingsrendement en de gunstige marktrente zijn hierin de grote positieve factoren. Heino van Essen, voorzitter van de hoofddirectie: Het is natuurlijk goed nieuws dat we zo snel ons herstelplan hebben kunnen afronden. Maar we moeten ons blijven beseffen dat de dekkingsgraad zeer afhankelijk is van de ontwikkelingen op de financiële markten en van trends op het gebied van langer doorwerken en langer leven.

Op weg naar een nieuwe structuur
Een belangrijke stap voor de verdere toekomst van PGGM is het besluit geweest om beleid en uitvoering te gaan scheiden. Aan de basis van die beslissing ligt de vraag van de sociale partners naar een integrale inkomensvoorziening die breder en flexibeler is dan het traditionele pensioenproduct. De huidige wetgeving beperkt PGGM hierin. Het bestuur van PGGM heeft daarom een strategie opgesteld die PGGM in staat stelt om optimaal en proactief op de toekomst in te spelen. Het bestuur wil daartoe een coöperatie oprichten die vooral de collectieve pensioenregeling uitvoert. En die daarnaast aanvullende producten aanbiedt en zorgt voor inzicht en overzicht van de toekomstige inkomenssituatie. Een dochteronderneming van die coöperatie zorgt voor de operationele uitvoering daarvan. Het pensioenfonds zelf blijft het pensioenbeleid bepalen en blijft eigenaar van de pensioenregeling en het pensioenvermogen.

Verantwoord beleggen meer dan ooit de aandacht
Het thema pensioenfondsen en verantwoord beleggen heeft de laatste weken veel in de belangstelling gestaan. Er is veel emotie over de aanpak van pensioenfondsen. PGGM trekt zich dit aan. Veel klanten hebben de afgelopen tijd contact gezocht met PGGM. PGGM wil het gesprek aan en hecht aan betere communicatie en meer transparantie. Vanaf vandaag publiceren wij de lijst beursgenoteerde aandelenbeleggingen op onze website.
PGGM gaat nog beter luisteren naar wat de klanten binnen de sector zorg en welzijn bezighoudt op het gebied van verantwoord beleggen. Door goed te monitoren wat de normen van onze klanten zijn, kan PGGM hier alerter op inspelen.

PGGM - 10 april 2007