Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sophos onthult laatste 'dirty dozen' landen die spam versturen

Polen komt met stip op de derde plaats binnen, terwijl Nederland buiten de lijst blijft

Gorinchem, 12 april 2007 - Sophos, wereldleider in IT security en control, heeft zijn laatste rapportage gepubliceerd over de top 12 landen die spam doorsturen, gedurende het eerste kwartaal van 2007.

Experts bij SophosLabs scanden alle spamberichten die zij ontvingen in hun wereldwijde bedrijfsnetwerk van spam-vallen. Zij ontdekten dat, wederom, de Verenigde Staten veruit de meeste spam doorstuurden in verhouding met andere landen. Iets minder dan een vijfde (19,8%) van de wereldwijde spam komt van een computer in de VS. Verrassend genoeg is Polen nu opgedoken in de dirty dozen, met maar liefst een derde plaats in de ranglijst. Ook Rusland, India en Italië komen nu in de lijst voor. Nederland stond in het eerste kwartaal van 2006 nog op een beschamende elfde plaats, maar is inmiddels gezakt naar de 23ste plaats (1.0%). België staat in de laagste regionen op de 48ste plaats (0.2%).

Volgens Sophos is in het eerste kwartaal van 2007 het totale volume aan spam gestegen met ongeveer 4,2 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2006. De top twaalf van spam versturende landen is als volgt:

Januari tot maart 2007


1. Verenigde Staten 19,8%

2. China (inclusief Hong Kong) 7,5%

3. Polen 7,4%

4. Zuid Korea 7,0%

5. Italie 5,0%

6. Frankrijk 4,1%

7. Duitsland 3,7%

8. Spanje 3,5%

9. Brazilie 3,1%

10. Rusland 3,0%

11. India 2,8%

12. Taiwan 2,5%

Andere 30.6%

"De VS springt eruit in deze dirty dozen", zegt Carole Theriault, senior security consultant bij Sophos. "China, dat samen met de VS de lijst aanvoerde, zakte flink gedurende het laatste kwartaal. Polen daarentegen, kwam met stip binnen in de top drie. Het feit dat zijn populatie en ongetwijfeld het aantal computers veel lager is dan in bijvoorbeeld Rusland, India, China en de VS toont aan dat Poolse gebruikers goed naar de beveiligingslekken in hun computers moeten kijken. Poolse authoriteiten zouden er bovendien goed aan doen computergebruikers te onderwijzen over veilig computergebruik, om te zorgen dat hun land niet langer verantwoordelijk is voor het uitsturen van massale hoeveelheden spam."

Tussen januari en maart 2006 was Polen nog verantwoordelijk voor ongeveer 3,8 procent van alle verstuurde spam, ongeveer de helft van het huidige percentage. Alhoewel de VS op de eerste plaats blijft staan, heeft het land de doorgestuurde spam in de afgelopen 12 maanden wel verlaagd. Dit geeft aan dat de natie zich steeds meer bezighoudt met het beveiligen van haar computers.

Ander nieuws:

Pump-and-dump verspreidt zichzelf over Europa
In maart 2007 ontdekte Sophos de eerste pump-and-dump oplichting met aandelen. De oplichters richten zich op bedrijven buiten de VS, wat benadrukt dat de techniek inmiddels wereldwijd werkt voor cyber criminelen. Een aantal dagen lang circuleerden er e-mail berichten die aanmoedigen te investeren in Stonebridge Resources Exploration Ltd, dat op 1 maart 2007 voor de eerste keer was aangemeld op de Frankfoortse aandelenbeurs. Dit zorgde ervoor dat de aandelenprijs flink steeg. Voordat deze weer kelderde hadden de spammers hun aandelen al verkocht.

Pump-and-dump e-mail berichten gebruiken een aantal verschillende tactieken die ontworpen zijn om conventionele anti-spam filters te omzijlen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van ingebedde beelden of 'spamglish', een mengeling van willekeurige Engelse woorden. Eerder deze maand schorste de 'Securities and Exchange' Commissie in de VS de handel van 35 organisaties die verdacht werden van pump-and-dump-praktijken. Hiermee dwarsboomde de commissie de plannen van de spammers en beschermde de investeerders.

Spam voor mobile telefoons neemt toe
In het eerste kwartaal van 2007 waren er twee belangrijke zaken van SMS spam naar mobiele telefoons die resulteerden in gerechtelijke acties tegen de daders. In januari rapporteerde Sophos over een stel uit Florida dat werd aangeklaagd vanwege het versturen van vijf miljoen spamberichten naar mobiele telefoons, waarin zij timeshares aanboden. Een maand later won de netwerk operator Verizon Wireles een zaak tegen een bedrijf dat bijna 100.000 spamberichten had verstuurd naar zijn klanten.

"SMS-spamming is een slimme nieuwe tactiek welke interessant is voor onbetrouwbare marketeers. De meeste mensen zijn gewend aan het negeren van ongewenste spam in e-mails, maar zij verwachten deze niet op hun pda", zegt Theriault. "Gevallen van SMS-misbruik moeten altijd aan network providers gemeld worden, alhoewel we daarbij moeten aantekenen dat alhoewel dit type spam toeneemt, het nog steeds een klein probleem is, vergeleken met e-mail-spam."

Spam per continent
Europa is Azie gepasseerd als continent dat de meeste spam doorstuurt. Deze stijging wordt veroorzaakt door de groei in spam in vreemde talen, waarmee Europese computergebruikers bestookt worden, en de flinke daling van China in het klassement. Europa is verantwoordelijk voor meer dan een derde (ruim 35 procent) van alle spam ter wereld. Ondanks dat de VS de lijst nog steeds aanvoert, heeft Noord Amerika in zijn geheel ervoor gezorgd zijn output te reduceren. Dit continent verstuurt nu aanzienlijk minder spam dan Europa.

De lijst van spam doorsturende continenten is als volgt: Januari tot Maart 2007


1. Europa 35,1%

2. Azie 33,4%

3. Noord Amerika 22,9%

4. Zuid Amerika 6,6%

5. Africa 1,4%

6. Oceanie 0,6%

7. Antarctica 0,0%

Sophos raadt computergebruikers aan ervoor te zorgen dat zij hun beveiligingssoftware up-to-date houden. Ook moeten zij een goed geconfigureerde firewall en beveiligingsupdates installeren. Bedrijven moeten ook een 'best practice'-protocol voor het gebruik van e-mail-accounts implementeren.

Voor meer informatie en advies over het minimaliseren van spam, bezoekt u www.sophos.com/security/best-practice/.

Over Sophos Benelux

Sophos Benelux, gevestigd in Gorinchem, is een Sophos-distributeur die zich richt op het leveren van Sophos-producten en -diensten aan partners, resellers en klanten in de Benelux. Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetdreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com

Over Sophos

Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetbedreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Het hoofdkantoor van Sophos bevindt zich in Groot-Brittanië. Inmiddels zijn er meer dan 35 miljoen Sophos-gebruikers in ruim 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is Sophos in staat snel te reageren op nieuwe dreigingen, ongeacht de complexiteit ervan. Hierdoor wordt een optimale klanttevredenheid nagestreefd.

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos
Carole Theriault
Tel: +44 (0)1235 544160
ct(at)sophos.com

Creative Strategies
Benita Dreesen
Tel: +32 2 267 41 60
bdreesen(at)creative-strategies.eu.com