Sterrenregen in Nederlandse winkelgebieden

12.04.2007 / 16:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hoofdbedrijfschap detailhandel

Hoofdbedrijfschap detailhandel

Hoofdbedrijfschap Detailhandel certificeert 50 gemeentes met het Keurmerk Veilig Ondernemen

Sterrenregen in Nederlandse winkelgebieden

Al 50 winkelgebieden in Nederland zijn aanmerkelijk veiliger geworden doordat ondernemers, gemeente, brandweer en politie onder begeleiding van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel de handen ineen geslagen hebben. Hierbij wordt gewerkt volgens de systematiek van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Als de betrokken partijen tot goede afspraken komen krijgen zij volgens deze methode een eerste ster. Het HBD verwacht dit jaar nog eens 50 winkelgebieden, waar gekozen is voor de aanpak van het KVO, te certificeren met een eerste ster.

Resultaten
De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat de maatregelen die in het kader van een KVO-project worden uitgevoerd ook effect hebben. Er zijn voorbeelden waarbij winkeldiefstal en zakkenrollerij met 20% zijn teruggebracht en fietsendiefstal met maar liefst 60%. Niet alleen de criminaliteit in en rond een winkelgebied wordt aantoonbaar teruggebracht, ook het veiligheidsgevoel van medewerkers en consumenten blijkt te verbeteren.

Leeuwarden, Ridderkerk en Leiden
Deze week werd een ster uitgereikt aan Burgemeester Dales voor het kernwinkelgebied Leeuwarden. Op vrijdag 13 april wordt het centrum van Ridderkerk gecertificeerd met een ster en woensdag 18 april is de Haarlemmerstraat in Leiden aan de beurt. In Leiden zal staatssecretaris Heemskerk van Economisch Zaken de KVO- ster uitreiken aan diverse betrokken partijen. De komende maanden zullen veel andere gemeentes hun ster in ontvangst gaan nemen.

Samenwerking
Binnen het KVO gaat men uit van een intensieve samenwerking tussen de genoemde partijen. Een goed samenwerkingsverband is de basis voor succes. Het unieke van het KVO is dat het niet eindig is, maar een altijd voortdurend proces. Wanneer een eerste ster behaald is, moet er blijvende inspanning worden geleverd. De partijen beloven dit dan ook in een convenant.

Professionele begeleiding
Voor de begeleiding van KVO-projecten heeft het HBD deskundige adviseurs in dienst. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en kunnen daarnaast het proces om te komen tot een goede samenwerking tussen de diverse partijen faciliteren. Voor deze begeleiding krijgt het HBD subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Actieve ondernemersverenigingen die met gemeente en politie aan de slag willen om de veiligheid te verbeteren kunnen gratis een beroep doen op adviseur.

Naast het begeleiden en adviseren van winkelcentra, geeft het HBD ook diverse trainingen voor ondernemers en medewerkers. Tevens beschikt de organisatie over veel hulpmiddelen voor ondernemers met als doel winkels veiliger te maken. Meer informatie is te vinden op www.hbd.nl.


---