Jeugdsportfonds verovert Nederland

12.04.2007 / 16:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Jeugdsportfonds

Jeugdsportfonds

verspreiden donderdag 12 april 2007
Jeugdsportfonds verovert Nederland
Zeven provincies zetten sport in voor kansarme kinderen

In Nederland zijn zo'n 400.000 kinderen voor wie sporten een droom is. Om de eenvoudige reden dat hun ouders het niet kunnen betalen. De positieve effecten van sport gaan aan hen voorbij. Zoals het bevorderen van de gezondheid en de mentale en fysieke ontwikkeling. Bovendien is sport een uitlaatklep en verbroedert sport. Een kind dat sport wordt geen hangjongere.
Dat sport niet voor ieder kind is weggelegd is een wrange constatering aan de vooravond van de Nationale Sportweek, waarin heel Nederland wordt aangespoord om te gaan sporten. Het Jeugdsportfonds doet hier wat aan en zamelt geld in om deze kinderen de kans te bieden om lid te worden van een sportvereniging.

Zeven provincies in Nederland zijn gevallen voor dit idee en hebben een eigen Jeugdsportfonds. Drenthe is de jongste provincie die zich deze week aansloot. Zuid-Holland, Utrecht, Brabant, Limburg, Gelderland, en Friesland gingen Drenthe voor. Naar alle verwachting zullen nog dit jaar Overijssel, Noord-Holland, Zeeland, Groningen en Flevoland een eigen fonds krijgen.
Daarnaast hebben verschillende grootstedelijke gebieden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg ook een eigen Jeugdsportfonds. In totaal zullen er zo'n dertig lokale en provinciale Jeugdsportfondsen komen. In 2009 zal dit gerealiseerd zijn en is de landelijke dekking een feit. Op dit moment worden er jaarlijks zo'n 4.000 kinderen geholpen. Bij landelijke dekking zal dit aantal vertienvoudigen naar 40.000 kinderen.

Het Jeugdsportfonds is in Amsterdam begonnen naar een idee van voormalig jeugdhulpverlener Harrie Postma. Een kind getraumatiseerd door de Bijlmerramp bleek alleen geholpen te kunnen worden door hem te laten sporten. Postma regelde het geld om de jongen lid te maken van een sportvereniging. Toen realiseerde Postma zich de potentie van sport. Tegelijkertijd zag hij dat geld een obstakel was voor mensen met een uitkering. Wat in 1999 op kleine schaal begon in Amsterdam groeit inmiddels gestaag verder tot een landelijk fenomeen. Daarmee wordt de missie van het Jeugdsportfonds dat alle kinderen moeten kunnen sporten werkelijkheid.

De Jeugdsportfondsen werken allemaal volgens dezelfde formule. Aanvragen komen van mensen die het gezin en het kind kennen zoals leraren, jeugdhulpverleners, huisartsen en diëtisten. De contributie wordt direct overgemaakt naar de vereniging. Het kind merkt er verder weinig van en gaat gewoon sporten met zijn vriendjes.