Artsen zonder Grenzen


Intensieve gevechten Mogadishu blokkeren medische zorg

12/04/2007 17:27 -- Terwijl de cijfers over dodental, gewonden en vluchtelingen in de duizenden lopen, is de bittere realiteit dat het schier onmogelijk wordt voor inwoners van de hoofdstad van Somalië om medische zorg te krijgen. Door het hevige geweld kunnen mensen die medische hulp nodig hebben niet bij klinieken en ziekenhuizen komen en kunnen hulpverleners niet naar hen toe. Artsen zonder Grenzen doet een oproep aan de gewapende partijen in het conflict om de veiligheid van burgers en humanitaire hulpverleners te respecteren.

© Pep Bonet Colin McIlreavy, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Somalië: 'We maken ons zorgen om het feit dat het enorm moeilijk is voor de bevolking van Mogadishu om de weinige medische voorzieningen die er zijn, te bereiken. En er zijn tienduizenden inwoners gevlucht naar de rand van de stad die we nu gewoonweg niet kunnen bereiken. Daarvan wonen er velen onder bomen, zonder water, voedsel of dak boven hun hoofd.'

Door het hevige geweld zijn er steeds minder medische voorzieningen in Mogadishu waar de bevolking terecht kan; veel instellingen hebben hun deuren moeten sluiten. Een van de gevolgen hiervan is dat er de afgelopen twee weken meer dan 800 cholerapatiënten zijn binnengekomen in het behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen, meer dan tijdens de vorige twaalf uitbraken bij elkaar opgeteld. Door het geweld is het ook onmogelijk voor Artsen zonder Grenzen om andere delen van de stad te bereiken en de epidemie naar behoren te bestrijden, door bijvoorbeeld voor schoon water te zorgen en punten op te zetten waar patiënten zout- en suikeroplossingen kunnen krijgen om uitdroging tegen te gaan.

Er wordt gezegd dat de intensieve gevechten tussen het regeringsleger en gewapende groepen in Mogadishu die sinds 21 maart aan de gang zijn, de hevigste strijd is die gewisseld is in vijftien jaar. Er wordt geschat dat er meer dan 1.000 doden gevallen zijn tijdens de recente botsingen. In de kliniek in Mogadishu behandelen onze medewerkers jaarlijks meer dan 100.000 mensen.

Artsen zonder Grenzen in Somalië