Gemeente Haaren



* Lagere kosten en een duurzaam milieu door samenwerking

* Lagere kosten en een duurzaam milieu door samenwerking

Afvalwaterakkoorden tussen de gemeenten Boxtel, Haaren, Oisterwijk, Sint-Michielsgestel en Waterschap De Dommel.

In de recent afgesloten afvalwaterakkoorden tussen de gemeenten Boxtel, Haaren, Oisterwijk, Sint-Michielsgestel en Waterschap De Dommel zijn vanuit de samenwerkingsgedachte verplichtingen en intenties met elkaar afgesproken. Concrete resultaten zijn het gezamenlijk aanbesteden van rioolreiniging en rioolinspectie.

Meerwaarde

Met de eerder genoemde gemeenten wordt op verschillende terreinen samengewerkt. Voorbeelden zijn optimalisatiestudies, gezamenlijke planvorming en kennisuitwisseling. Het resultaat is een duurzamer milieu en lagere kosten. Voor burgers en bedrijven zal dit op termijn een minder hoge stijging van de rioolbelastingen tot gevolg hebben.

Samen aanpakken

Met de gemeente Boxtel, als penvoerder voor de aanbesteding van rioolreiniging en rioolinspectie, is voor het jaar 2007 een gezamenlijk bestek opgesteld. Dit bestek is recent door het waterschap aanbesteed.

Positief resultaat

De gezamenlijke aanpak levert een aantal voordelen op. Vanwege de besteksomvang zijn gunstige prijzen bedongen. In totaal levert de samenwerking een besparing op van10% van de geraamde kosten.

Door met vijf partijen samen één bestek op te stellen en aan te besteden zijn de gemeenten en het waterschap minder tijd aan voorbereiding kwijt.

Bovendien is door de samenwerking een kwalitatief beter bestek tot stand gekomen, dat duidelijkheid biedt bij besprekingen over meer- en minderwerk. Hierdoor zijn de kosten van het meerwerk lager dan voorheen. Tenslotte wordt tussen de betrokken partijen kennis en ervaring uitgewisseld over rioolreiniging en inspectie. Dat gebeurt bovendien ook op andere terreinen zoals het uitwisselen van meetgegevens over riolering en rioolwaterzuivering, het delen van ervaringen over het beheer en onderhoud van riolering en rioolwaterzuivering en het elkaar tijdig informeren bij storingen en werkzaamheden.

De gemeenten Boxtel, Haaren, Oisterwijk en Sint-Michielsgestel en Waterschap De Dommel zijn bijzonder enthousiast over de samenwerking.