Provincie Utrecht

gemeente IJsselstein trapt af

Woonvisie: gemeente IJsselstein trapt af

12-4-2007 -

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente IJsselstein, IJsselsteinse woningbouwvereniging en de provincie Utrecht

De gemeente IJsselstein, provincie Utrecht en de IJsselsteinse woningbouwvereniging (IJWBV) werken samen aan een actuele woonvisie. Hierin wordt het nieuwe gemeentelijke woonbeleid voor de komende jaren in al zijn facetten geformuleerd. De woonvisie moet ook uitmonden in prestatieafspraken tussen gemeente en woningbouwvereniging. Tijdens de aftrapconferentie onder begeleiding van bureau Companen discussieerde de gemeenteraad enthousiast over de kaders van de woonvisie. Een succesvol traject lijkt gestart.

Met een woonvisie laten gemeenten zien wat hun visie is op het woonbeleid voor de toekomst. Naast aandacht voor ontwikkeling van de woningvoorraad is er in de woonvisie aandacht voor elementen als woonmilieu en woonomgeving, wijkvernieuwing en sociale aspecten in combinatie van wonen, welzijn en zorg. De IJWBV is vanwege haar kennis en ervaring met deze aspecten nauw betrokken bij het gehele traject. Voor het opstellen van de visie is een adequate analyse van de IJsselsteinse woningmarktsituatie nu en in de toekomst essentieel. Behalve een literatuurstudie vindt er een telefonische woningmarktenquête plaats onder de inwoners van IJsselstein en wordt er een breed interactief traject gestart. In de woonvisie komen immers belangrijke zaken aan de orde die consequenties kunnen hebben voor vele doelgroepen.

Verbeteren situatie woningmarkt
De provincie stimuleert gemeenten tot het opstellen van een woonvisie en faciliteert ze daarbij: een goede visie op wonen en de bijbehorende prestatieafspraken met corporaties kan de huidige situatie op de woningmarkt verbeteren. Voor de provincie is het van belang dat een gemeentelijke woonvisie past binnen het provinciaal beleid zoals het Streekplan. Ook de IJWBV heeft er alle belang bij dat de gemeente een volwaardige woonvisie heeft.

Provinciale handreiking
Naast de pilot met de gemeente IJsselstein ontwikkelt de provincie momenteel een handreiking woonvisies voor alle Utrechtse gemeenten. Dit is een inhoudelijke, provinciale vertaling van de onlangs gepubliceerde VNG-handreiking `Van Woonvisie tot prestatieafspraken'. De handreiking spitst zich toe op de Utrechtse situatie en biedt handvatten voor de verwerking van provinciaal- en Rijksbeleid in de gemeentelijke woonvisies en bij het opstellen van prestatieafspraken. De handreiking wordt tijdens het opstellen van de woonvisie in IJsselstein direct in de praktijk getoetst op bruikbaarheid.

Meer informatie:
Gemeente IJsselstein: Mw. drs. N.H. (Natalja) Talitsch, telefoon: 030- 686 17 63 of n.talitsch@ijsselstein.nl.
Provincie Utrecht: Mw. C. (Christianne) Colaris, telefoon: 030-258 3118 of c.colaris@provincie-utrecht.nl
IJWBV : Mw. M. (Marieta) Peek, telefoon: 030- 686 0 500 of m.peek@ijwbv.nl

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583118