KEMA leidt project voor elektriciteitsopslagsysteem
12.04.2007 / 15:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kema

Kema

Goedkope kleinschalige opslag van elektriciteit

De opkomst van kleinschalige duurzame energie-opwekkers leidt tot meer schommelingen in het aanbod van elektriciteit. Dit beïnvloedt de stabiliteit en kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk. De tijdelijke opslag van elektriciteit biedt een oplossing. De beschikbare technologieën zijn echter kostbaar. KEMA werkt de komende vier jaar samen met de Universiteit Twente, werkeenheid Membraantechnologie en Magneto Special Anodes aan een goedkoper alternatief. Het Ministerie van Economische Zaken heeft in het kader van de Regeling Energie Onderzoek Subsidie: lange termijn voor dit Redox Flow 3 project 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Op het distributienet worden steeds meer zonnepanelen, windturbines en microwarmtekrachtinstallaties aangesloten. Het aanbod van deze duurzaam opgewekte elektriciteit fluctueert echter terwijl de vraag en aanbod voortdurend met elkaar in evenwicht moeten zijn. Om de energievoorziening niet in gevaar te brengen en toch lokaal meer duurzame energie te kunnen opwekken, moeten energiebedrijven daarom maatregelen treffen.
Een oplossing biedt de opslag van elektriciteit. Voor lokale, kleinschalige elektriciteitsopslag zijn diverse technologieen in ontwikkeling en reeds beschikbaar, zoals PbA, NiCd, NiMH of Li-ion batterijen. Elk van deze systemen heeft specifieke voor- en nadelen. Voor toepassing in distributienetten zijn met name de levenscycluskosten (euro/kWh) van belang.

Een interessant alternatief is de Redox Flow batterij. Deze technologie is in de afgelopen jaren ontwikkeld en bestaat uit oplossingen met elektrolyt en een elektrochemische omzetter. Voor de eerste generatie van deze batterij waren twee grote tanks nodig met een elektrolyt in een zure oplossing. Om de kosten van een Redox flow batterij te halveren is KEMA samen met de werkeenheid membraantechnologie van de Universiteit Twente en MAGNETO Special Anodes gestart met het Redox Flow 3 project. Inzet van dit project is om de zuurstof uit de lucht te gebruiken als reactant. Dit scheelt de helft in volume en in kosten.
Bovendien willen de drie partners membranen ontwikkelen die simpel en goedkoop in grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden. Deze membranen moeten de systeemkosten verder verlagen.

Het project duurt tot eind 2010. Na een marktonderzoek zullen de partners een membraan, een elektrode en een katalysator ontwikkelen om deze uiteindelijk te integreren tot een werkend systeem.

KEMA is een adviesbureau voor de energiewereld en gespecialiseerd in business en technische consultancy, operationele ondersteuning, meten en inspecteren, testen en certificeren. Het bedrijf werkt met ca. 1.400 medewerkers vanuit 20 landen wereldwijd.


Noot voor de redactie (