GroenLinks

Werkbezoek aan Servië en Kosovo

Kosovaarse premier Agim Ceku en Joost Lagendijk 12 april 2007

Afgelopen week bezocht GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk Servië en Kosovo. De reis stond in het kader van zijn Kosovo-rapport dat op 29 maart met grote meerderheid is aangenomen in het Europees Parlement. Zijn stagiair Luuk van der Meer was mee en hield een reisdagboek bij.

Zondag 1 april

Mijn eerste taak als beleidsmedewerker voor Joost Lagendijk is het assisteren bij een bijzonder gevoelige missie: het uitleggen van het standpunt van het Europese Parlement in Servië en Kosovo. Joost heeft de door het Europees Parlement aangenomen resolutie opgesteld, waarin staat dat zij achter een snelle overgang naar een onafhankelijk Kosovo staat. Dit is een steunbetuiging aan het omstreden plan van VN-gezant Marrti Ahtisaari voor een definitieve status voor de regio.

In 1999 besloot de NAVO om Servië te bombarderen om een eind te maken aan de gewelddadige etnische zuiveringen in Kosovo. De Albanese bevolking van Kosovo was massaal de bergen ingevlucht voor het geweld van Servische troepen en het Kosovaarse Bevrijdingsleger UCK. Na een decennium van onderdrukking en de burgeroorlog werd Kosovo onder VN-bestuur geplaatst.

De Serviërs hebben hun eigen kijk op de gebeurtenissen in hun provincie. Over de Albanezen is niemand te spreken. Zelfs gematigde Serviërs, die onder Milosevic hebben gestreden voor het herstel van de democratie, geloofden dat de Albanezen het geweld zelf hebben uitgelokt en zelfs poseerden als vluchteling om Westerse hulp te krijgen voor het stichten van een Groot-Albanië.

In 2007 gaat het Westen, waaronder dus het Europees Parlement, de confrontatie met Servië opnieuw aan. Na langdurige onderhandelingen heeft VN-gezant Ahtisaari geconcludeerd dat beide partijen niet tot een gezamenlijke oplossing kunnen komen. Terugkeer van Kosovo onder het Servische gezag is niet acceptabel voor de Albanezen. Onafhankelijkheid voor het gebied is niet te verteren voor Belgrado.

Kosovo wordt gezien als essentieel onderdeel van de Servische natie. Er is een Servische minderheid (nu 7%, maar velen zijn gevlucht). Er liggen veel Servisch-Orthodoxe heiligdommen, zoals zeshonderd jaar oude kloosters, in Kosovo. De Slag bij het Merelveld (Kosovo Polje) op 28 juni 1389, waarin de Serviërs door de Turken werden verslagen, wordt nog elk jaar herdacht.

Onafhankelijkheid onder internationaal toezicht, met uitgebreide rechten voor de Servische minderheid en bescherming van de cultuurschatten, is op dit moment de enige mogelijkheid. De situatie is nijpend: de economie lijdt onder de onzekere situatie en een deel van de Kosovaarse bevolking, waaronder veel oud-strijders, wordt onrustig.

We kunnen dus niet op begrip rekenen van de Serviërs, laat staan instemming. We kunnen alleen hopen op een goed humeur. Bij mijn vorige bezoek keek de douanier die mijn paspoort controleerde mij dreigend aan. "You're from Holland," zei hij omineus. Ik dacht natuurlijk onmiddellijk aan de bombardementen en het in Servië zo gehate Joegoslavië-Tribunaal. Plotseling trok er een lach over zijn gezicht. "Marco van Basten," lachte hij en sloeg mij op mijn schouder.

Maandag 2 april

Vandaag hebben we ontmoetingen gehad met enkele Servische politici. Helaas was minister-president Kostunica in New York voor de VN Veiligheidsraadvergadering, zodat hij moest afzeggen. Hij hoopt daar de Russen ervan te overtuigen het plan van Ahtisaari te vetoën. President Tadic had ook "geen tijd" voor ons, maar vermoedelijk wilde hij niet worden gezien met iemand van de EU. Het politieke klimaat is erg nationalistisch.

Ook op straat wordt actie gevoerd voor het behoud van Kosovo. Een kleine groep mensen staat rondom een grote poster van knielende mensen met religieuze symbolen in hun handen zoals een kruis, een bijbel en een icoon. "Heilig Rusland redt heilig Kosovo", staat er naast en dat zal ook de strekking zijn van het foldertje met prachtige cyrillische letters dat ik in mijn hand gedrukt krijg.

Een man die een afwijkend geluid laat horen is Cedomir Jovanovic. Deze energieke en excentrieke jonge parlementariër stond in de voorhoede in de strijd tegen Milosevic. Vol trots vertelt hij ons in het parlement hoe hij het gebouw in 2001 bestormd heeft. Zijn voormalige strijdmakkers, zoals Kostunica, gebruiken nu dezelfde retoriek als Milosevic. Hij wil het dossier Kosovo zo snel mogelijk afsluiten. Servië heeft andere problemen, die nu ondergesneeuwd worden door emotionele uitlatingen over deze kwestie.

's Middags nemen we zelf een klein uitstapje van onze obsessie met Kosovo met een bezoek aan de Servische Groenen. De jonge leden ontvangen ons in hun hoofdkwartier, Club Green, waar het elektronische dartboard voor inkomsten zorgt. Ze zijn hard bezig bekendheid te verwerven met groene acties, zoals het tegengaan van het illegaal kappen van kerstbomen in de winter. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen ze proberen vertegenwoordigers in het bestuur te krijgen. Het viel mij al op dat de enige vrouw in de goed gevulde ruimte de serveerster is, maar we krijgen al snel een verklaring: alle vrouwen zijn bij een bijeenkomst over vrouwenemancipatie.

's Avonds houdt de ambassadeur van de Europese Commissie een diner voor ons met vertegenwoordigers van NGO's en de pers in zijn prachtige residentie. Deze mensen blijken allemaal heel wat realistischer en gematigder over Kosovo, maar verschillen van mening over wat de juiste oplossing is.

Dinsdag 3 april

Vandaag rijden we naar Kosovo. Als we na een tijdje de snelweg naar het zuiden verlaten, wordt het al snel wat armoediger. Tussen de groene heuvels zien we her en der nieuw opgerichte begraafplaatsen. Bij de grens krijgen we een nieuwe auto met chauffeur. Deze is gepantserd en zeer comfortabel.

In Kosovo herinneren vele kransen en gedenkplaatsen aan de moordpartijen die hier plaats hebben gevonden. Bij de grens staan nog enkele vervallen gebouwen waar ooit Serviërs hebben gewoond. Er staan veel meer nieuwgebouwde huizen, waarvan een groot deel (nog) niet is afgebouwd. Na de NAVO-bezetting is vanuit de hele wereld massaal bouwmateriaal ingevlogen. Later hoor ik dat veel mensen in hun bouwijver geen rekening hebben gehouden met eigendomsrechten van de grond. Daarom zijn veel bouwprojecten (voorlopig) stilgelegd.

We worden hartelijk ontvangen in Pristina, Met 70% werkloosheid draait de economie voor een aanzienlijk deel op de aanwezigheid van kapitaalkrachtige buitenlanders. Op heel veel plaatsen staat een bordje "Autolarje - Car Wash." De Duitse afgezant Eugen Wolfarth gunt ons een blik op de rommelige stad vanaf zijn balkon. Het is een mooi uitzicht over de heuvels van de niet zo mooie stad.

Samen met de Nederlandse vertegenwoordiger geeft Wolfarth ons een indruk van de situatie. Los van sporadische granaatontploffingen, meestal bedoeld als aanmaningen voor wanbetalers, is het vrij rustig in Kosovo. Als de Veiligheidsraad in juni tot een beslissing kan komen, zal het dat waarschijnlijk wel blijven. Daarna wordt het moeilijker. De diplomaten zijn hier wat losser dan in Belgrado. Als de sfeer op straat net zo goed is als in de diplomatieke scene, komt het wel goed, lijkt mij.

Woensdag 4 april

Vandaag ontmoeten we de minister-president, de leider van de oppositie én de parlementaire commissie Buitenland. Iedere Kosovaarse politicus is dankbaar voor het rapport en ziet er zelfs een stap in naar lidmaatschap van de EU. Iedereen wil ook graag op de foto of op de televisie met Joost. Verrassender dan de topbijeenkomstopstelling van half naar elkaar toegedraaide fauteuils bij premier Agim Çeku, was de kelder van de oppositieleider. Na een kort gesprek nodigde hij ons uit om wat pers te woord te staan. Zijn hele kelder was volgepropt met journalisten, waaronder cameramannen van de drie Kosovaarse omroepen.

Voor echte niet-militairen als Joost en mij is het bezoek aan de KFOR basis ook bijzonder. Afschrikwekkende tanks en prikkeldraad werden gecompenseerd door militairen die vriendelijk glimlachten terwijl ze salueerden. Ook de luitenant-generaal ontving ons hartelijk met koffie en koekjes. Alles was onder controle, maar KFOR zou ook in de toekomst alleen ingrijpen als het echt nodig is.

Voordat we vertrekken ontvangt Joost nog een cadeautje van de premier. Het is een replica van een beroemd beeldje uit de oudheid dat in de buurt van Pristina is gevonden en dat "the queen on the throne" wordt genoemd. Ondanks zijn republikeinse voorkeur leek Joost hier erg blij mee. Net zo leuk was het om in de gepantserde auto Joost nog even op de televisie te zien. Met een beetje geluk was de belangrijkste boodschap ("Keep calm!") overgekomen, maar we zijn in ieder geval al uitgenodigd voor het vieren van de onafhankelijkheid.

Luuk van der Meer