Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 12 april 2007

Snellere uitbreiding van aantal plaatsen in jeugdhulp en herstelgericht werken in heel Vlaanderen ingevoerd

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte voert het herstelgericht werken in over heel Vlaanderen. De 14 diensten voor herstelgericht werken krijgen daarvoor 78 extra voltijdse medewerkers, zodat ze een team van 118 voltijdse krachten vormen. Het gaat om een investering van 3,675 miljoen euro.

Daarnaast heeft minister Vervotte ook beslist om de uitbreiding van het aantal plaatsen in de jeugdhulp versneld door te voeren. De plaatsen die normaal pas in 2008 toegekend zouden worden, zullen al in juli dit jaar opgestart zijn.

Capaciteit van herstelbemiddeling verdrievoudigd

De uitbreiding van het herstelgericht werken is één van de maatregelen uit het Globaal Plan Jeugdzorg, dat 25 miljoen euro investeert in de uitbreiding van de jeugdhulp. Jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd, kunnen door de jeugdrechter ingeschakeld worden in het 'herstelgericht en constructief afhandelen'. De praktijk leert dat deze afhandeling zeer efficiënt is bij delictplegende jongeren die voor de eerste maal met het gerecht in aanraking komen. En ook een meerderheid van de slachtoffers verwerkt het misdrijf beter als herstelbemiddeling wordt toegepast.

Herstelbemiddeling biedt dader en slachtoffer van een delict de mogelijkheid om door onderlinge communicatie te komen tot een constructieve vorm van herstel. Het is een vrijwillig aanbod, in samenspraak met het gerecht en door een onpartijdige bemiddelaar. De erkenning van het herstelgericht werken past in het zoeken naar efficiënte methodieken. Oorspronkelijk was het een experimentele vorm, die in de praktijk duidelijke resultaten opleverde.

Herstel kan verschillende vormen aannemen:

in natura: letterlijk de schade herstellen

plaatsvervangende arbeid: werken voor het slachtoffer in plaats van de schade te betalen

moreel herstel: een gesprek, excuses,... financiële vereffening:

ouders of hun verzekering betalen geheel of gedeeltelijk

de jongere neemt zelf initiatief: spaarboekje, zakgeld, vakantiewerk, loon van leercontract,...

Vlaams minister Inge Vervotte:

"Minderjarigen die een strafbaar feit plegen, moeten we confronteren met de gevolgen van hun daden. Dankzij het herstelgericht en constructief afhandelen krijgen jongeren de kans om hun verantwoordelijkheid voor hun daden op te nemen. Ze kunnen op een zinvolle manier hun fouten rechtzetten. Tegelijk helpt het de jongeren ook om niet opnieuw dezelfde feiten te plegen. Het herstelgericht en constructief afhandelen heeft in die zin een belangrijke preventieve waarde."

Capaciteit van jeugdhulp versneld uitgebreid

Minister Vervotte heeft beslist om de uitbreiding van het aantal plaatsen in de jeugdhulp versneld door te voeren. Door de inzet van bijkomende budgetten kunnen de plaatsen die normaal pas in 2008 toegekend zouden worden, al in juli dit jaar opgestart zijn. Het gaat om 396 plaatsen, verspreid over Vlaanderen.

106 plaatsen in de residentiele sector

26 plaatsen in de OOOC's

164 ambulante plaatsen

100 crisishulp aan huis

Bij de verdeling van de plaatsen is prioriteit gegeven aan arrondissementen die qua aantal plaatsen ondergeprogrammeerd waren.

In februari 2006 stelde minister Vervotte het Globaal Plan Jeugdzorg voor, dat het aanbod in de jeugdhulp vanaf dit jaar met 14% doet groeien. Inmiddels is 80% van de maatregelen in het plan in uitvoering, waaronder:

Crisishulp aan huis: zowel Mechelen als Leuven hebben een volwaardige dienst, de dienst in Limburg is verdubbeld en binnenkort wordt ook een bijkomende dienst toegewezen aan West-Vlaanderen.

Het team van jeugdconsulenten wordt versterkt met 60 extra medewerkers (zij werken in de Comités voor bijzondere jeugdbijstand en in de sociale diensten voor de jeugdrechtbank)

In mei starten 25 jongeren voor het eerst met de innovatieve Youth at Risk-methodiek

De netwerken rechtstreeks toegankelijke jeudhulp zijn inmiddels operationeel. Zij zorgen ervoor dat gezinnen met specifieke opvoedingsnoden toegang krijgen tot gerichte ondersteuning.

CKG's: Met 1,36 miljoen euro komen er 55 extra plaatsen in de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Ze bieden opvang en zorg aan kinderen van 0 tot en met 12 jaar (basisonderwijs) en pedagogische thuisbegeleiding aan gezinnen met kinderen van deze leeftijd. Gezinnen met hulpvragen kunnen er ook terecht voor begeleiding. Met de extra plaatsen kunnen gemiddeld 192 kinderen per jaar begeleid worden.

In mei worden 5 projecten rond de Multifunctionele Centra toegewezen. Zij moeten minderjarigen een vlottere overgang tussen verschillende hulpvormen garanderen.

In april worden de extra STOPP4-7-teams toegewezen. Het STOPP-programma (Samen Terug Op Pad Programma) is een sterk wetenschappelijk onderbouwd programma en richt zich op jonge kinderen (tussen 4 en 7 jaar) die al gedragsproblemen vertonen thuis of op school.

De procedures voor bouwwerken in de Bijzondere Jeugdzorg zijn vereenvoudigd, zodat voorzieningen sneller een financiering kunnen krijgen.

En in de begroting van dit jaar zijn voldoende middelen voorzien om in elk van de 14 centrumsteden een opvoedingswinkel uit te bouwen.

...

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel: 02 552 64 00
GSM: 0476 32 30 30
Email: persdienst.vervotte@vlaanderen.be