Ministerie van Defensie

12-04-2007 16:56

WEEKOVERZICHT 2 TOT EN MET 8 APRIL

De verslagperiode stond vooral in het teken van het tragische ongeval van sergeant 1 Robert Donkers in Tarin Kowt. De overleden militair werd afgelopen zondag naar Nederland overgebracht. Morgen vindt de crematie in besloten kring plaats. Naast deze trieste gebeurtenis, zijn ook verschillende CIMIC (Civil Military Coöperation) projecten afgerond en hebben een aantal TICâs (Troops in Contact) plaatsgevonden.

In Deh Rawod is een waterput bij een kliniek gerealiseerd. Water en elektriciteit behoren tot primaire levensbehoeften en daardoor is dit soort projecten belangrijk om de hearts en minds van de bevolking te winnen. Door deze waterput heeft de kliniek nu de beschikking over schoon drinkwater. Bij Kakrak, ten noorden van Tarin Kowt, is een zelfde project gerealiseerd.

Om de lokale bevolking te voorzien van elektriciteit, zijn dynamoâs geleverd ten behoeve van krachtcentrales in de omgeving van Deh Rawod. Dat was onder meer het geval in Arnranzie en Dewanargh. Nabij de Chutu crossing worden voorbereidingen getroffen tot de bouw van een brug. De eerste pijler is inmiddels gerealiseerd.

De operatie Achilles nadert zijn einde. Afgelopen dagen is Sangin ingenomen. De Nederlandse reservecompagnie vervult hierbij taken ter beveiliging van de Amerikaanse Task Force Fury. De Nederlandse eenheden in Uruzgan hebben operatie Rakhman (ter ondersteuning van de operatie Achilles) beëindigd. De bereikte resultaten van de operatie Achilles dragen bij aan de mogelijkheid om de energiecentrale bij de Kajakidam in bedrijf te brengen.

Overigens leverden Nederlandse F-16âs in deze periode ook luchtsteun voor de operatie Achilles. Op zes april werd een lasergeleide bom afgeworpen om een ISAF eenheid te beschermen. Buiten Operatie Achilles werd op zeven april steun geleverd door F-16's in de provincie Zabul. Ook daar werd een lasergeleide bom afgeworpen ter bescherming van ISAF-eenheden. Bij beide luchtacties zijn mogelijk slachtoffers gevallen onder de vijandelijke strijders.

Ook de TFU heeft een vuurcontact gehad. Een patrouille van de Task Force Uruzgan werd in de omgeving van de patrouillebasis Poentjak beschoten met raket aangedreven granaten (RPG). Na beantwoording van het vuur met een 25 mm boordkanon volgde geen nieuwe beschietingen. Bij dit vuurcontact vielen mogelijk slachtoffers onder de vijandelijke strijders. Een Nederlandse militair raakte bij dit incident lichtgewond, door de huls van het boordkanon. Hij heeft zijn werkzaamheden in het inzetgebied inmiddels weer hervat.

Ten slotte hebben Apache gevechtshelikopters op vijf april luchtsteun geleverd aan eigen troepen ten zuidwesten van Deh Rawod. Hierbij is het boordkanon ingezet en zijn mogelijk slachtoffers gevallen onder de vijandelijke strijders.