Te weinig toezicht op overblijvers

donderdag 12 april 2007

De helft van de anderhalf miljoen basisschoolleerlingen brengt de middagpauze af en toe op school door. Het toezicht is echter nauwelijks geregeld.

In de overblijfwet van 1983, die pas is aangepast, staat expliciet dat het schoolbestuur verantwoordelijk is voor de opvang van de leerlingen tijdens het overblijven. Zaken als toezicht en eisen waaraan de gebouwen moeten voldoen zijn echter niet wettelijk geregeld. Dat schrijven Conny Bergé, van het project Tijd voor School, en sociologe Rineke van Daalen in een manifest dat zij binnenkort aan minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs zullen aanbieden.

Nederland is een van de weinige Europese landen waar de middagpauze geen onderdeel van de schooldag is en de overheid geen geld uittrekt voor een overblijfruimte. Bergé en Van Daalen willen voor dat beroepskrachten het toezicht overnemen van vrijwilligers. Van het inhuren van commerciële organisaties zijn ze geen voorstander, omdat ouders die het bedrag dat zij vragen niet willen of kunnen betalen dan buiten de boot vallen.