Nieuw-Vlaamse Alliantie


Steeds meer fietsvriendelijke logies in Vlaanderen (12/04/07)

Steeds meer hotels in Vlaanderen passen zich aan de wensen en noden van fietstoeristen aan. Ze bieden fietskaarten aan, stellen EHBO-kits ter schikking, verhuren fietsen of geven er informatie over, hebben overdekte fietsstallingen enz Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is erg blij met deze evolutie: Afstappen is immers minstens even belangrijk als opstappen. De verblijfssector draagt dan ook sterk bij tot het succes van het fietstoerisme in Vlaanderen. Met het label fietsvriendelijk logies wil de minister de sector motiveren om het de fietstoeristen nog beter naar de zin te maken. Dit jaar ontvangen wel 300 logies in Vlaanderen dat label.

Het fietstoerisme in Vlaanderen bloeit. Toerisme Vlaanderen en de provinciale toeristische diensten zorgen voor een steeds sterker uitgebouwd netwerk van fietsroutes in heel Vlaanderen. Met het mooie lenteweer kruipen dan ook heel wat binnen- en buitenlandse fietstoeristen op hun fiets. Vlamingen zijn fietsers, altijd al geweest. Maar met ons prachtig aanbod aan fietsroutes komen ook heel wat toeristen van over de grens om Vlaanderen vanop de fiets te ontdekken. En dat is niet alleen een eer, het brengt ook op!, weet de minister. Het fietstoerisme zorgt jaarlijks voor een omzet van honderden miljoen euros en is goed voor duizenden arbeidsplaatsen, zo blijkt uit studies.

Bij de verwelkoming van al deze fietstoeristen speelt de horeca een erg belangrijke rol. Vooral wat betreft zijn verblijf, heeft de fietstoerist wel wat extra verwachtingen. Om de verblijven aan te sporen zo fietsvriendelijk mogelijk te zijn én de fietstoerist een uniforme, optimale dienstverlening te garanderen, reikt minister Bourgeois daarom jaarlijks het label fietsvriendelijk logies uit. Hotels, jeugdherbergen, jeugdverblijfscentra, kampeerterreinen en vakantieparken kunnen het label aanvragen. Daarvoor moeten ze wel aan strenge criteria voldoen, die Toerisme Vlaanderen jaarlijks controleert.

Zo zijn er 10 verplichte criteria voor elke logiesvorm.


1. Gelegen op maximum 5 km van een erkende fietsroute
2. Informatie geven over de fietsroutes en fietsvriendelijke aanrijroutes

3. Fietskaarten en toeristische informatie aanbieden
4. Overdekte en afgesloten fietsenstalling aanbieden
5. Informatie geven over andere fietsvriendelijke logies en deze kunnen reserveren

6. Eigen fietsverhuur of kunnen doorverwijzen naar fietsverhuur in de omgeving

7. Informatie over dichtstbijzijnde fietsherstelplaatsen
8. Fietsreparatieset

9. Mogelijkheid om kleding te drogen

10. EHBO-set

Daarnaast zijn er nog verplichte criteria per logiesvorm. Zo moeten hotels, jeugdherbergen en verblijfscentra gasten voor één nacht aanvaarden, een gezond en evenwichtig ontbijt aanbieden, een lunchpakket kunnen meegeven en een warme maaltijd aanbieden of informatie kunnen geven over warme maaltijden in de omgeving. Kampeerterreinen moeten ten minste vijf plaatsen aanbieden voor fietstoeristen op doorreis.

Uit vier extra criteria moeten de hoteluitbaters ook nog aan minstens twee voldoen: het aanbieden van vervoer tot het openbaar vervoer, bagageservice, fietsarrangementen of een privéparkeerplaats voor autos voor meerdere dagen. Kampeerterreinen moeten eveneens twee extra diensten aanbieden uit vier mogelijkheden: kookgelegenheid (pannenset, kookvuur, barbecue en barbecuepakket), kampeerwinkel, cafetaria of restaurant voor lichte snack, maaltijd of ontbijt en de mogelijkheid tot afspuiten van fietsen.

Vandaag rijfden al 280 verblijven het label binnen. Minister Bourgeois hoopt dit jaar de kaap van de 300 te halen. Er lopen alleszins nog heel wat aanvragen binnen. Die moeten natuurlijk eerst gecontroleerd worden, aldus de minister.

De provincie West-Vlaanderen blijkt de beste leerling van de klas met 39% van de fietsvriendelijke verblijven. Daarna volgt de provincie Limburg met 27%. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn dat er respectievelijk 17%, 14% en 3%. Brugge, waar de minister vandaag drie fietsvriendelijke hotels bezocht, is de stad met de meeste fietsvriendelijke logies: op de voorgevel van wel 15 verblijven prijkt het label.

Auteur:
vlaams minister van Toerisme
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 552 70 89
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be