Kunstenaars werken in Recycle de stad aan een duurzame samenleving


UTRECHT, 20070412 -- In mei maken kunstenaars tijdens Festival a/d Werf gebruik van afvalstromen voor vijf locatievoorstellingen in Recycle de stad. Recycling is voor veel makers de bron van hun werk, ze geven materiaal een tweede leven door iets ouds een nieuwe functie te geven. Het programmaonderdeel brengt thema's als de opwarming van de aarde, het smelten van het poolijs en de ontwrichting van onze voedselketen binnen het kader van kunst onder de aandacht. Het laat zien dat milieubewust handelen en werken aan een duurzame samenleving verder gaan dan het scheiden van afval.

Op de Neude verrijst de Recycloop van 2012 Architecten: een glimmend bouwwerk gemaakt van aanrechtbladen. Als het regent wordt het water via de gootstenen verzameld en hergebruikt. 2012 Architecten ontwerpt enkel op basis van afvalstromen. In het kunstwerk presenteert Jeroen Kee de voorstelling Voice over Voice, een voorstelling waarin stemmen en geluiden worden gerecycled. Bezoekers krijgen via een telefoon vragen; de antwoorden die zij geven zijn binnen te horen. Het festival nodigt ieder jaar jonge vormgevers uit om het bekende plein in Utrecht om te bouwen tot een enorm kunstwerk.

Antigua & Barbuda hergebruiken materiaal om de binnenstad een draaimolen te bouwen, waarin speelgoed van vervlogen tijden de zitjes vormt. Ook komt er een reuzenrad dat door mankracht in beweging wordt gezet in deze voorstelling voor kinderen en ouders.

Recycling staat ook hoog op de agenda bij de Spaanse Mariá Jerez, in het decor van Odd Enjinears en bij Avión, waar een vliegtuig de locatie van een theatervoorstelling is. In Hergebruik in kunst en leven, georganiseerd door TUMULT debatcentrum, debatteren deskundigen van verschillende disciplines over het thema `de duurzame maatschappij'.

Festival a/d Werf is een producerend en programmerend theater-, beeldende kunst- en muziekfestival, dat zowel eigen Huis a/d Werf producties als externe producties presenteert. Het festival wil bijdragen aan de expertise en ontwikkeling van jonge makers, door hen ervaring op te laten doen binnen grote, internationale voorstellingen met gerenommeerde makers. De 22e editie van Festival a/d Werf, met ruim 40 producties op zo'n 20 Utrechtse locaties, vindt plaats van 17 t/m 26 mei.





Festival a/d Werf