Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur

donderdag 12 april | 20.30 uur

Irak in chaos

Sinds de Amerikaans/Britse inval in Irak, in 2003, is dat land in een spiraal van geweld en wanhoop terecht gekomen. Dodelijk geweld in Irak is dagelijkse, gruwelijke routine. Het is ondertussen vrijwel niet meer te begrijpen waar dit gelaagde en diepgewortelde conflict eigenlijk om draait, wat de oorzaken ervan zijn en wat de verschillende partijen nu eigenlijk willen met de toekomst van hun land. Wie zich op de hoogte wil houden van de gebeurtenissen in Irak en ook nog iets van de achtergronden wil weten, heeft daar bijna een dagtaak aan.
Tijd dus voor een inhoudelijke 'round up', een overzicht van feiten, verbanden en (toekomst-) scenario's. In De Balie komt op donderdag 12 april daarom een groot aantal deskundigen bijeen om licht te werpen op de meest complexe brandhaard van onze tijd. De avond is een samenwerking van De Balie en Uitgeverij Aksant, waar op 12 april het boek 'Irak in Chaos. Botsende visies op een humanitaire ramp' uitkomt. Een bundel met bijdragen van een keur aan Irakdeskundigen. Samenstellers Roel Meijer (Universiteit van Nijmegen) en Pim van Harten (Iraqi Institute for Strategic Studies, Beirut) zijn deelnemers aan de discussie van deze avond.

Verder met onder anderen Mariko Peters (Tweede Kamerlid, GL), Mariwan Kanie (politicoloog), René Heinrichs (Aalmoezenier b.d.), Judit Neurink (Trouw), Joris Voorhoeve (hoogleraar internationale veiligeheidstudies en oud-minister van Defensie), Ruud Hoff (Middenoostenspecialist en docent buitenlandse politiek Hogeschool Utrecht), Michiel Leezenberg (docent Islamitische filosofie, Universiteit van Amsterdam), Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling) en Jan Dirk Blauw (oud-Tweede Kamerlid, VVD). Het debat staat onder leiding van Pieter van Os (Groene Amsterdammer).

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda).