Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 12 april 2007

Marktwerking in de zorg brengt gemak voor patiënt.

In een gemiddelde huisartspraktijk komen per jaar honderden patiënten langs voor bloed- en ander laboratoriumonderzoek. Meestal verwijst de huisarts de patiënt door naar het ziekenhuis, een huisartsenlaboratorium of priklocatie. Dit betekent voor de patiënt doorgaans nog een afspraak maken, extra reistijd, extra wachttijd en een extra bezoek aan de priklocatie. De huisarts is vervolgens afhankelijk van de patiënt, de priklocatie en het laboratorium voor het moment waarop de uitslag bekend is. Vanaf nu kan het ook anders. DC-NED maakt het mogelijk dat materiaal voor onderzoek gelijk in de praktijk van de huisarts wordt afgenomen.

Diagnostisch Centrum Nederland (DC-Ned) biedt huisartsen de mogelijkheid om binnen de praktijk materiaal te verzamelen en te laten onderzoeken bij gerenommeerde laboratoria. De bloedafname wordt verricht door de doktersassistente of praktijkverpleegkundige. De huisarts krijgt in de meeste gevallen de volgende dag de resultaten binnen via het HIS. Dit bespaart de patiënt een extra bezoek aan een priklocatie en de huisarts behoudt regie over de diagnostiek. Patiënten ervaren het als een tastbare verbetering van de dienstverlening, die eigenlijk als heel voor de hand liggend wordt beschouwd. Want voor een griepprik kon men altijd al bij de huisarts terecht; maar voor het 'bloed prikken' moest de patiënt altijd worden doorverwezen naar een locatie elders.

Versterking eerste lijn

Door uitbreiding van het dienstenpakket zijn de deelnemende huisartsen steeds vaker in staat om zonder tussenkomst van andere zorgverleners een afgeronde diagnose te stellen. Op deze manier wordt ook de patiëntrelatie met de huisarts verder versterkt. Daarnaast is er ook een financiële component. Voor de extra dienstverlening (aanvragen, verzamelen, verpakken en verzenden materiaal) ontvangt de huisarts een bijdrage in de praktijkkosten.

Pilot succesvol

DC-Ned heeft recent een aantal pilots afgerond, waarbij de door hen geïntroduceerde werkwijze in praktijk is getest in de huisartsenpraktijk. De belangrijkste conclusie: patiënten waarderen deze extra service en vinden deze 'one-stop-shop' methode zeer plezierig. Zij hoeven niet meer langer onderweg te zijn of plaats te nemen in wachtrijen. Zij kunnen direct aansluitend aan een consult bloed laten afnemen of eventueel later binnenlopen als dat beter uitkomt.

De deelnemende huisartsen zijn ook positief over deze manier van laboratorium diagnostiek. De werkwijze was snel en eenvoudig te implementeren binnen de praktijk. De doktersassistenten, die na een korte opleiding het bloed afnemen en/of ander materiaal verzamelen en verzenden, zijn enthousiast. Zij zien de aanvullende activiteiten als een opwaardering van hun functie en ervaren een beter contact met de patiënt.

Landelijke introductie

DC-Ned is reeds actief in 6 provinciën en start vanaf heden een landelijke introductie van deze dienstverlening voor huisartsen. Daarnaast introduceert DC-Ned nog dit jaar een tweede dienstenpakket voor de huisartspraktijk: 'disease management dichtbij'. Een modulair opgebouwde, systematische begeleidingsmethode voor: Diabetes Mellitus type 2, COPD en hartfalen
---