Vier verdachten aangehouden voor diverse vernielingen Blokhuisplein Lisse

Samenscholingsverbod niet overtreden

Lisse, 12-04-2007 o Over een periode van april 2006 tot februari 2007 kreeg de politie in Lisse veel overlastmeldingen van bewoners en winkeliers op en rondom het plein in het Blokhuis in Lisse. Ook zijn er in deze periode rondom dit plein 23 vernielingen gepleegd. Onder andere het standbeeld Windkracht 8 heeft het twee keer moeten ontgelden. De schade van de vernielingen bedraagt naar schatting tussen 20.000 en 30.000. Naar aanleiding van deze veelvuldige overlastmeldingen heeft de gemeente Lisse besloten een samenscholingsverbod te gaan handhaven na sluitingstijd van de winkels op deze locatie.

Vier aanhoudingen voor vernieling Politieteam Lisse heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de vernielingen. Zo zijn er 22 getuigen en betrokkenen gehoord over de vernielingen. Uiteindelijk zijn 4 meerderjarige jongeren uit Lisse en Nieuw Vennep aangehouden op verdenking van het plegen van deze vernielingen. Zij behoorden tot een groep jongeren die zich veelvuldig ophield op het plein in het Blokhuis te Lisse. Zij worden verdacht van de 12 vernielingen, o.a. het standbeeld Windkracht 8´, diverse ruiten van winkels en brandstichting van een kerstboom die op het plein in Blokhuis eind december 2006 stond. De schade zal op deze verdachten worden verhaald.

Drie aanhoudingen voor afsteken brandbom Daarnaast werden er 5 jongeren gehoord als verdachte voor het afsteken van een brandbom in de parkeergarage van Blokhuis. Het afsteken van deze brandbom was door een van de jongeren zelf gefilmd en op Internet geplaatst.

Samenscholingsverbod lijkt succesvol Sinds eind februari geldt een samenscholingsverbod. Het verbod houdt in dat op en rond het plein in het Blokhuis na sluitingstijd van de winkels mensen niet met meer dan 2 personen tegelijk mogen samenscholen. Bij overtreding van het verbod kan de politie een bekeuring uitdelen. De gemeente Lisse zag zich genoodzaakt dit middel in te zetten om de overlast rondom het plein in Blokhuis terug te dringen. In de eerste vier weken van het samenscholingsverbod heeft politie Lisse veelvuldig toezicht gehouden op de naleving van het verbod. De politie heeft niet kunnen constateren dat het samenscholingsverbod werd overtreden. Wel werden er voor andere overtredingen bekeuringen uitgedeeld, zoals het nodeloos hangen in portieken en de parkeergarage.

Het aantal overlastmeldingen op het plein in Blokhuis is sinds het handhaven van het samenscholingsverbod drastisch gedaald. Ook heeft het niet geleid tot een stijging van overlast elders in Lisse. Het aantal overlastmeldingen in heel Lisse is in de eerste 3 maanden van 2007 zelfs gedaald.

Burgemeester Corrie Langelaar; ´Ik ben blij dat het dankzij de maatregelen beter gaat rondom het plein in het Blokhuis. Het samenscholingsverbod is bijvoorbeeld niet één keer overtreden. We blijven er naar streven om samen met de jongeren te werken aan een nog veiliger en leefbaarder Lisse.´

Overlast altijd melden Politie en gemeente werken hard aan een veilig en leefbaar Lisse. Daarom is het belangrijk dat Lissers overlast altijd melden bij de politie en er altijd aangifte wordt gedaan van vernielingen etc. Op die manier kan de politie samen met de gemeente maar ook met de Lissers werken om de overlast terug te dringen, zoals de afgelopen weken op het plein in het Blokhuis al is gebeurd.