Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van de heer mr. E. van der Marel en mevrouw G.A. Oskam tijdens vragenuurtje gemeenteraad 12 april 2007


De VVD-fractie is ter ore gekomen dat er een problematische situatie bestaat rond een grachtje bij het winkelcentrum Parkwijk, aan de 1e Oosterparklaan. Een soort gracht, afgesloten van ander oppervlaktewater, is zeer vervuild en dat brengt een sterke stankoverlast met zich mee. Deze vervuiling en stank worden veroorzaakt door een aantal zaken. Dieren kunnen niet meer uit deze 'bak' komen, dus verdrinken en de krengen blijven in het water liggen; er wordt veelvuldig afval in het water gedumpt; vuil hoopt zich op bepaalde plekken in het water op. De eenden broeden niet in het water, maar komen soms wel in het water terecht zodra de dieren aan de wandel gaan, net als andere dieren.

Van verschillende omwonenden en winkeliers zijn klachten gehoord over de verontreiniging van het water aldaar en de stankoverlast. Deze klachten zijn al meerdere malen bij de gemeente neergelegd zonder dat actie is ondernomen. Dit ondanks onder meer een handtekeningenactie waarbij ruim 500 handtekeningen zijn opgehaald en een enquête onder flatbewoners waarin deze klachten vaak zijn genoemd. Ook heeft wethouder Bosch reeds een petitie ontvangen waaruit blijkt dat omwonenden deze zorgen delen.

Gezien de winkels, woningen en zelfs een basisschool die zich dicht bij dit water bevinden, lijkt het de VVD-fractie verstandig om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen.

De VVD-fractie maakt zich zorgen over de gang van zaken en heeft daarom de volgende vragen:

1) Klopt het dat al eerder klachten zijn ontvangen bij de gemeente over deze 'gracht'? Zo ja, waarom is er geen actie ondernomen?
2) Deelt het College de zorgen van de VVD-fractie over de overlast en de vervuiling?
3) Is het College bereid om op korte termijn de problemen aan te pakken? Zo ja, op welke termijn kan de Raad rekenen?
4) Is er in de gemeente Utrecht sprake van meer van dergelijke vervuilde en voor overlast zorgende wateren?


---- --