Gemeente Vlaardingen


Brief burgemeester aan gemeenteraad over incident Blokmakersplaats/Westhavenplaats

Staf Directie en Bestuur
Themamanagement Veiligheid
in behandeling bij telefoonnummer bank
W.W. van der Hammen (010) 248 4272 28.50.08.838
datum onderwerp Pagina

10 april 2007 Incident Blokmakersplaats/
Westhavenplaats

1/4
briefnummer uw kenmerk Bijlagen
VLD/2007/17969
Wilt u bij beantwoording
van deze brief het
briefnummer vermelden?

Geachte leden van de raad,

Op 2 november 2006 heeft u aan de hand van mijn brief van 31 oktober 2006, met mij gesproken over het geweldsincident dat op 1 oktober 2006 plaatsvond op de Westhavenplaats/ Blokmakersplaats.
Met mijn verklaring, conclusies en aanbevelingen over dit incident kon u instemmen. Tijdens de genoemde vergadering heb ik u gemeld dat ik u, zodra meer bekend was over het te volgen justitiële traject en over de aanbevelingen die ik heb gedaan, nader zou informeren. Dat wil ik bij deze dan ook doen.
Vanwege de omvang en de complexiteit van het incident op 1 oktober jl. op de Westhavenplaats heeft het onderzoek en de beoordeling meer tijd in beslag genomen dan mij aanvankelijk werd medegedeeld. Met betrekking tot de oordelen van de zijde van het openbaar ministerie zal ik kort en zakelijk verslag doen. Het betreft immers een verantwoordelijkheid van de (Hoofd)officier van Justitie en niet van de burgemeester.
Voorts zal ik ingaan op de aanbevelingen die ik in mijn brief van 31 oktober jl. heb gedaan. Over de navolgende punten kan ik u thans nader informeren.
1. de geweldsrapportage

2. de aangiften tegen het gebruik van geweld door de politie
3. vervolging verdachten diverse strafbare feiten
4. de aanbevelingen die ik naar aanleiding van het incident heb gedaan. Ad 1. De geweldsrapportage.
Van de zijde van de politie is naar aanleiding van het incident een geweldsrapportage vervaardigd. Alle politiemensen die geweld hebben gebruikt, hebben hiervan melding gemaakt en zijn daarover gehoord.
De rapportage is ter beoordeling toegezonden aan het openbaar ministerie. De letterlijke tekst van het oordeel van de Hoofofficier van Justitie, gericht aan de Korpschef van de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, is als volgt:
Markt 11
Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Telefoon (010) 248 40 00
Fax (010) 248 42 50
Aan de gemeenteraad
www.vlaardingen.nl.Staf Directie en Bestuur
Themamanagement Veiligheid
in behandeling bij telefoonnummer pagina
W.W. van der Hammen (010) 248 4272 2/4
"Met betrekking tot de melding ben ik van mening dat door toedoen van het professionele optreden van de politieambtenaren ter plaatse, buitensporig geweld is achterwege gebleven. Op grond van de feiten en omstandigheden zoals die nu bekend zijn bij het OM, hebben verbalisanten grotendeels in overeenstemming met artikel 15 van de Ambtsinstructie en artikel 8 lid 1 en lid 5 van de Politiewet 1993 gehandeld.
In die gevallen waarin niet in overeenstemming met de genoemde artikelen is gehandeld, ben ik van opvatting dat het ingezette geweld geboden kan worden geacht door de noodzakelijke verdediging van eigen of andermans lijf, eerbaarheid of goed tegen een ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding (art. 41 van het Wetboek van Strafrecht). In het bijzonder gaat het hier om het geweldgebruik met de staaflantaarn, het op het achterhoofd slaan van een geboeide verdachte en het gebruik van pepperspray tegen groepen personen. Hoewel ik ten aanzien van dit laatstgenoemde geweldgebruik geen strafvervolging inzet, wil ik u wel verzoeken om dit optreden met de betrokken verbalisanten te evalueren."
Ad 2. Aangiften tegen politiemedewerkers.
Naar aanleiding van de vechtpartij die heeft plaatsgevonden hebben 3 personen aangifte gedaan wegens mishandeling door de politie.
Het Bureau Interne Zaken van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft naar aanleiding van deze aangiften onderzoek gedaan en proces-verbaal opgemaakt. Door de Officier van Justitie zijn deze aangiften afzonderlijk beoordeeld. Zoals boven beschreven heeft de hoofdofficier geen reden gezien strafvervolging in te stellen tegen afzonderlijke politieambtenaren.
Kort samengevat en zo letterlijk mogelijk is het eindoordeel van de officier over de 3 afzonderlijke aangiften als volgt:
Ten aanzien van aangifte 1 is de Officier van Justitie van mening dat het gebruikte geweld, gelet op de situatie ter plaatse en het gedrag van betrokkene (het niet voldoen aan een gebod om zich te verwijderen en het gebruik van geweld tegen de politie), te rechtvaardigen is. De daarbij betrokken politieagenten worden daarvoor niet strafbaar geacht. Met betrekking tot aangifte 2 concludeert de Officier van Justitie dat het gebruik van geweld bij de aanhouding en het onder controle houden van een arrestant gerechtvaardigd is. Het geweld had voorkomen kunnen worden indien de arrestant zich niet had onttrokken aan de aanhouding en na de hernieuwde aanhouding met de agenten was meegelopen. Over het hardhandig tegen een politiebus gooien van de arrestant hebben 2 getuigen een verklaring afgelegd. Deze verklaringen zijn zodanig, dat de Officier van Justitie hierin geen aanleiding ziet om tot vervolging over te gaan. De conclusie met betrekking tot aangifte 3 acht de Officier van Justitie enigszins onbevredigend, omdat niet te achterhalen is wat er precies is gebeurd en door wie. Iedereen die er mee te maken zou kunnen hebben, is gehoord. De beschrijvingen lopen echter uiteen. De beschrijving van de persoon die aangifte heeft gedaan is niet te koppelen aan één van de aanwezige politiemensen. De onderzoeksmogelijkheden met betrekking tot deze aangifte zijn uitgeput. De aangevers worden door de Officier van Justitie hiervan persoonlijk in kennis gesteld..Staf Directie en Bestuur Themamanagement Veiligheid
in behandeling bij telefoonnummer pagina
W.W. van der Hammen (010) 248 4272 3/4
Ad 3. Vervolging verdachten diverse strafbare feiten. De politie heeft naar aanleiding van het incident een omvangrijk opsporingsonderzoek ingesteld, dat heeft geleid tot de aanhouding van een aanzienlijk aantal verdachten. Het is aan de Officier van Justitie om te besluiten inzake de verdere vervolging van deze verdachten. Van de Officier van Justitie heb ik vernomen dat binnenkort een aantal dagvaardingen zal worden verzonden voor een zitting.
Ad 4. De aanbevelingen zoals gedaan in mijn brief van 31 oktober 2006.
* Communicatie.
Met de politie heb ik afgesproken dat bij een incident met een meer dan lokale uitstraling de communicatie in overleg met mij.

* Mobiele Eenheid.
Inzet van de Mobiele Eenheid in Vlaardingen kan alleen plaatsvinden na voorafgaande instemming van mij of van een loco-burgemeester.

* Politie in burger.
Om misverstanden te voorkomen zal de politie bij grootschalige orde incidenten alert zijn op de effecten van het werken in burger. Gedacht kan worden aan het dragen van politiehesjes.
* Verbod gebruik glas.
Bij de eerstvolgende wijziging van de APV zal u voorgesteld worden aan mij de bevoegdheid te verlenen gebieden (incl. terrassen) aan te wijzen waar het verboden is glas te gebruiken.
* Convenant Veilig Uitgaan.
Inmiddels heb ik met 20 horecaondernemingen in het Centrumgebied en de Koningin Wilhelminahaven in een Convenant Veilig Uitgaan duidelijke afspraken gemaakt om het uitgaansklimaat in Vlaardingen te verbeteren. Ook de politie en het openbaar ministerie hebben dit convenant mede ondertekend.

* Overleg horeca.
Op 2 november 2006 heb ik tijdens mijn regulier overleg met de horeca het incident besproken. Met name het trachten te voorkomen dat horecabezoekers massaal naar buiten gaan tijdens een geweldsincident is daarbij van mijn kant nadrukkelijk besproken. Daarnaast heb ik uitleg gegeven waarom ik een bevel heb gegeven om in het openbaar gebied (waaronder de terrassen) glaswerk te weren.

* Geweld/bedreiging hulpverleners.
Van de zijde van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is een landelijke campagne gestart over geweld tegen en bedreiging van hulpverleners. Inmiddels zijn er voorstellen om de straffen voor het geweld tegen hulpverleners fors te verhogen.
* Thema-avond
Een thema-avond met uw raad over veiligheid in de binnenstad zal plaatsvinden op 26 april a.s.. Gelijktijdig kan deze brief worden behandeld.
Daarnaast is er op 21 maart jl. een thema-avond georganiseerd met scholen, leerlingen, ouders, hulpverleners, horeca, politie en leden van uw raad over Jeugd en Alcohol. Aanleiding voor deze avond was de ontruiming van de Kathedraal op 23 september 2006 tijdens een zgn. Schuimparty. Het onwel worden van een aantal jongeren kon ondermeer worden toegeschreven aan het gebruik van alcohol. Ook bij het incident op de Westhavenplaats/Blokmakersplaats is geconstateerd dat.Staf Directie en Bestuur Themamanagement Veiligheid
in behandeling bij telefoonnummer pagina
W.W. van der Hammen (010) 248 4272 4/4
het gebruik van alcohol mede bepalend is geweest voor de escalatie van het geweld. Een aantal mensen was niet of nauwelijks aanspreekbaar.
In dat kader heb ik de politie gevraagd om met name de zgn. indrinkplekken in de weekenden extra te controleren. Ook zend ik vanaf 1 januari jl. alle ouders van minderjarige jongeren, die op plaatsen in het openbaar gebied waar een alcoholverbod van kracht is betrapt worden op het nuttigen van alcohol, een brief om hen daarover te informeren. Daarnaast ga ik de verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar actiever controleren, zowel in de horeca als bij supermarkten. Een verantwoorde verstrekking en een matig gebruik van alcohol is mede van belang om (een escalatie van) geweldsincidenten te voorkomen.
Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
De burgemeester van Vlaardingen,
Mr. T.P.J. Bruinsma.