Ingezonden persbericht


Persbericht

Konica Minolta en GE vormen strategische alliantie om de commercialisering van OLED-verlichting te versnellen

OLED-verlichtingsproducten kunnen binnen de drie jaar op de markt worden geïntroduceerd, een ware revolutie op het gebied van verlichting...

Tokio en New York (12 april 2007)- Konica Minolta Holdings, Inc., Konica Minolta Technology Center, Inc. (samen KM) en de General Electric Company (NYSE:GE) kondigen aan dat ze een strategische samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend met als doel de ontwikkeling en commercialisering van verlichtingstoepassingen op basis van OLED (Organic Light Emitting Diode) te versnellen. Het doel is om OLED-verlichting binnen de drie jaar op de markt te brengen.

Masatoshi Matsuzaki, Directeur van Konica Minolta Technology Center, Inc., legt uit: "Dankzij een aantal ongeëvenaarde aantrekkelijke eigenschappen zoals soepelheid, laag gewicht en papierdunne vorm, kan OLED-verlichting worden beschouwd als een van onze meest veelbelovende zakelijke kansen voor de toekomst. We zijn opgetogen over de samenwerking met GE om de ontwikkeling en lancering van deze revolutionaire nieuwe verlichtingstechnologie te versnellen."

Michael Idelchik, Vice-directeur van Advanced Technology Programs, GE Global Research, verklaarde op zijn beurt: "De alliantie tussen KM, een wereldleider in beeldproducten, en GE, een wereldleider in verlichtingsproducten, biedt een uitzonderlijke opportuniteit om van de commercialisering van OLED-verlichtingsproducten een realiteit te maken. Beide bedrijven hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in hun onderzoek naar en in de ontwikkeling van OLED-technologieën. Deze alliantie zal ons in staat stellen onze omvangrijke middelen en expertise te bundelen om de ontwikkeling van deze revolutionaire technologie in een stroomversnelling te brengen."

OLED's zijn dunne, organische materialen die tussen twee elektroden worden geplaatst en die oplichten wanneer er een elektrische spanning op wordt aangebracht. Ze vertegenwoordigen de volgende stap in de evolutie van verlichtingsproducten. Hun talrijke designmogelijkheden zullen mensen een geheel verschillende manier bieden om hun huis of bedrijf te verlichten. Bovendien bieden OLED's het potentieel van een immense verbetering op het gebied van efficiëntie en milieuvriendelijkheid, terwijl ze ten minste dezelfde kwaliteit van verlichting bieden als de traditionele producten die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn.

Op 30 juni 2006 kondigde KM aan dat het met succes een witte OLED had ontwikkeld met een fenomenale lichtopbrengst van 64 lumen per watt en 1.000 candela per vierkante meter, een helderheid die geschikt is voor verlichtingstoepassingen. Eerder al had KM zijn eigen uiterst efficiënte blauwe fosforescerende materialen met een lange levensduur ontwikkeld. Door die technologie toe te passen, samen met meerlagige designtechnologie en innovatieve optische designtechnologie, slaagde KM erin een OLED te ontwikkelen met een levensduur van ongeveer 10.000 uur.

Behalve in materiaaltechnologie en optische designtechnologie heeft KM ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie voor het produceren van ultrasterke beschermingsfolie om een hoge productiviteit mogelijk te maken. De sublieme coatingtechnologie, die de vrucht is van de ontwikkeling van fotografische film en displaymaterialen, speelt eveneens een belangrijke rol in de ontwikkeling van OLED's met een zeer hoge productiviteit. Vandaag worden onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen geleverd voor de commercialisering ervan.

In het kader van Ecomagination (www.ecomagination.com) heeft ook GE aanzienlijk geïnvesteerd in OLED-onderzoek, met als resultaat spectaculaire prestaties op het gebied van omvang en efficiëntie van OLED-verlichtingsapparatuur. In 2004 waren onderzoekers van GE in staat een volledig functioneel OLED-paneel van 61 x 61 cm te demonstreren met een totale lichtstroom van 1.200 lumen en een efficiëntie die kan worden vergeleken met die van de hedendaagse gloeilamptechnologie. Dat was een eerste demonstratie van het potentieel van OLED-technologie voor verlichtingstoepassingen. Vandaag heeft GE de efficiëntie van OLED meer dan verdubbeld door gebruik te maken van architecturen die schaalbaar zijn naar een grote ruimte en die op een meer kostefficiënte manier kunnen worden geproduceerd.

GE heeft zich niet alleen geconcentreerd op het verhogen van de efficiëntie, maar heeft zich tevens toegespitst op het ontwikkelen van alle andere vereisten, gaande van plastic foliesubstraten over ultrasterke beschermingslagen tot productieprocessen en apparatuur die de snelle, kostefficiënte 'roll-to-roll'-productie mogelijk maken die vereist is voor grootschalige OLED-verlichting.

Michael Petras, Vice-directeur van GE Consumer & Industrial, legt uit: "In een wereld waarin steeds hogere normen worden gesteld op het gebied van energie-efficiëntie en milieuprestaties, biedt OLED-verlichting - die op deze beide fronten indrukwekkende prestaties levert - het potentieel om uit te groeien tot een belangrijke lichtbron. En omdat OLED-verlichting zacht en diffuus is, zal het ook een aantal bijzonder interessante mogelijkheden bieden aan ontwerpers en ontwikkelaars. De toepassingen zijn eindeloos, gaande van plafondverlichting in kantoren en woningen over verlichting in auto's en vliegtuigen tot vele specifieke verlichtingstoepassingen zoals bureauverlichting, uithangborden en diverse vormen van interieurverlichting in winkels."

In de komende maanden zullen KM en GE het onderzoek naar en de ontwikkeling van OLED-verlichting versnellen door hun technologieën en kennis te bundelen. Het technologiecentrum van KM zal de O&O-activiteiten voor KM leiden. GE Global Research, de gecentraliseerde O&O-organisatie van GE, en de GE Consumer & Industrial divisie zullen de O&O-inspanningen voor GE leiden.

Over Konica Minolta

Konica Minolta Group biedt een hele reeks producten en diensten voor nieuwe digitale beeldomgevingen in een groot aantal domeinen. Onze activiteiten zijn zeer divers en omvatten onder andere kantoorapparatuur, optische apparaten, medische beeldvorming, grafische beeldvorming en meetinstrumenten. Onze voornaamste activiteit, met name kantoorapparatuur, biedt geavanceerde netwerkoplossingen die steunen op onze voortreffelijke technologieën op het gebied van snelheid, kleuren en netwerken.

Bij Konica Minolta Technology Center, Inc. zijn we actief bezig met het ontwikkelen van unieke en baanbrekende technologieën die nieuwe horizonten zullen openen voor de wereld van de beeldvorming. Hiervoor maken we gebruik van onze eigen materialen en van optische, nanoproductie- en beeldvormingstechnologieën. Fosforescerende materialen en OLED-verlichting zijn voorbeelden van onze voornaamste huidige ontwikkelingsactiviteiten met potentieel voor gebruik in diverse toepassingen. De kerntechnologieën van Konica Minolta worden toegepast bij de ontwikkeling van vele andere displaycomponenten van de volgende generatie en de steeds vaker gebruikte beeldvormingsapparatuur. Bezoek Konica Minolta op http://konicaminolta.com.

Over GE Global Research

GE Global Research was het eerste industriële onderzoekslaboratorium in de Verenigde Staten en is een van 's werelds meest gediversifieerde onderzoekscentra. Het verstrekt innovatieve technologie aan alle bedrijven van GE. Global Research is al meer dan 100 jaar de hoeksteen van de technologie van GE en is nu toegespitst op het ontwikkelen van baanbrekende innovaties in domeinen zoals medische beeldvorming, energieproductie, straalmotoren, geavanceerde materialen en verlichting. GE Global Research heeft zijn hoofdzetel in Niskayuna, New York en heeft vestigingen in Bangalore, India; Sjanghai, China; en München, Duitsland. Bezoek GE Global Research op www.ge.com/research.