European Union



IP/07/486

Brussel, 11 april 2007

Synergie voor het Zwarte Zeegebied -- de regio nader tot de Europese Unie brengen

De Commissie presenteert vandaag in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid (ENB) een nieuw samenwerkingsinitiatief van de Europese Unie voor het Zwarte Zeegebied. De "synergie voor het Zwarte Zeegebied" wil samenwerking, zowel binnen het Zwarte Zeegebied als met de EU, stimuleren. Het voorstel dat de Commissie in december deed om het ENB een regionale dimensie te geven, krijgt hiermee gestalte. Naast het bilaterale EU-beleid voor de landen van de regio (het nabuurschapsbeleid, het pretoetredingsproces voor Turkije en het strategisch partnerschap met Rusland) vormt de synergie voor het Zwarte Zeegebied een aanvulling op de al aanzienlijke inspanningen die de EU levert om stabiliteit en hervormingen in de landen rond de Zwarte Zee te bevorderen. Dit initiatief is de laatste schakel in de keten van regionale samenwerkingskaders voor de buurlanden van de EU, naast het Euromediterrane partnerschap en de Noordelijke dimensie.

Commissaris Benita Ferrero-Waldner voor Buitenlandse Betrekkingen en Nabuurschapsbeleid: "Nu Bulgarije en Roemenië zijn toegetreden, maakt de EU deel uit van het Zwarte Zeegebied. Vandaag doen wij onze belofte van afgelopen december gestand om een regionale dimensie voor het ENB uit te werken. Het is nu het moment om politieke aandacht te schenken aan het regionale niveau en lopende samenwerkingsprocessen een nieuwe impuls te geven en ook in het Zwarte Zeegebied samen te werken met Rusland, Turkije en onze oostelijke ENB-partners. Ik verwacht ook dat de synergie voor het Zwarte Zeegebied zal bijdragen aan een beter klimaat voor het oplossen van "bevroren conflicten" in de regio."

De synergie voor het Zwarte Zeegebied bouwt voort op bestaande sectorale programma's en initiatieven van de Gemeenschap op gebieden als goed bestuur, personenverkeer en veiligheid, energie, vervoer, milieu, maritiem beleid, visserij, handel, onderzoek, onderwijs, werkgelegenheid, sociale zaken, wetenschap en technologie. De synergie voor het Zwarte Zeegebied moet een flexibel kader zijn voor sterkere samenhang en coördinatie van activiteiten. Het initiatief is gebaseerd op de gemeenschappelijke belangen van alle partners.

Naast de financiering die de Gemeenschap al biedt voor de landen in de regio is een specifiek programma voor grensoverschrijdende samenwerking in het Zwarte Zeegebied opgezet, dat de activiteiten van maatschappelijke organisaties in de kustgebieden moet stimuleren.

Overleg tussen de EU en de ENB-partners kan plaatsvinden tegelijk met de besprekingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking in het Zwarte Zeegebied (BSEC). De Commissie streeft naar nauwere contacten met die organisatie en is van plan de waarnemerstatus aan te vragen.

De Commissie hoopt dat het startsignaal voor de synergie voor het Zwarte Zeegebied kan worden gegeven op een politieke ontmoeting op hoog niveau. Afhankelijk van de vorderingen kunnen in een later stadium regelmatige ministeriële bijeenkomsten tussen de EU en de Zwarte Zeelanden worden gehouden. Die kunnen dan gelijktijdig met de bijeenkomsten van regionale organisaties plaatsvinden.