Provincie Zuid-Holland
Kennemer Zweefvliegclub (KZC) niet naar De Schermer

Brief van provincie en Waternet aan KZC; dit aanbod is éénmalig

De ledenvergadering van KZC uit Noordwijk heeft onlangs besloten niet in te gaan op het aanbod van de provincie Zuid-Holland en Waternet tot vrijwillige verplaatsing naar De Schermer. De provincie en Waternet hebben aangeboden de kosten te vergoeden van de verplaatsing van de zweefvliegactiviteiten in de gemeente Noordwijk. De Schermer is een gebied in de provincie Noord-Holland waar een nieuw zweefvliegveld ontwikkeld kan worden. De verplaatsing gebeurd samen met de zweefvliegclub Eerste Zaanse Zweefvlieg Club (EZZC). Die om soortgelijke reden verplaatst uit de duinen bij Castricum. In een brief geven de provincie en Waternet aan dat dit aanbod in de toekomst niet meer kan worden gedaan.

Aanbod provincie Zuid-Holland en Waternet
In het kader van het duinherstel van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn de provincie Zuid-Holland en Waternet met de Kennemer Zweefvliegclub in overleg gegaan over de mogelijkheden van verplaatsing. Dit overleg heeft ertoe geleid dat de provincie Zuid-Holland en Waternet in het najaar van 2006 aan de Kennemer Zweefvliegclub een aanbod hebben gedaan. Naast het vergoeden van de kosten voor verplaatsing betaalt de provincie (samen met de Noord -Hollandse partners en Waternet) ook de aanleg van de nieuwe zweefvliegveld. KZC zou 10 procent van deze kosten moeten betalen. De eigen bijdrage is een gangbare regeling omdat alles nieuw wordt aangelegd en dit anders een waarde vermeerdering voor KZC zou zijn.

Ecologisch herstel in de duinen
In sommige delen van het duingebied in Nederland ontstaat er verdroging vanwege drinkwateronttrekking. Dit is ook het geval in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWP), waarvan Waternet beheerder/eigenaar is. Het provinciale en rijksbeleid is erop gericht om het ecologische herstel in de duinen te bevorderen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt dit gerealiseerd door bepaalde locaties in dit duingebied te vernatten. In de toekomst zou deze vernatting consequenties kunnen hebben voor het voortbestaan van het zweefvliegveld op deze locatie.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22