Voedsel en Waren Autoriteit

Consument heeft baat bij juiste etikettering wasmiddelen

12 april 2007 - nieuwsbericht

Aan bijna alle textielwasmiddelen worden parfumstoffen toegevoegd. Veel van deze middelen bevatten ook conserveermiddelen. De informatie aan de consument over deze stoffen op productverpakkingen is sterk toegenomen en verbeterd. Omdat consumenten allergisch kunnen zijn voor deze stoffen is het verplicht hierover informatie te verstrekken o.a. op het etiket. De verstrekte informatie over parfumstoffen is in een beperkt aantal gevallen niet correct. In het merendeel van deze gevallen worden te veel stoffen vermeld, in een enkel geval te weinig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Volgens de Detergentenverordening (EG 648/2004) moet op het etiket van textielwasmiddelen vermeld worden welke conserveermiddelen en allergene parfumstoffen het product bevat. De consument met een allergie voor bepaalde stoffen kan zo een product selecteren waar deze stoffen niet inzitten.

Een jaar na het van kracht worden van de Detergentenverordening voldoet de industrie die textielwasmiddelen produceert grotendeels aan de eisen van deze verordening. De declaratie van allergene parfumstoffen klopt echter niet altijd. Vaak worden er meer parfumstoffen vermeld dan nodig is. In enkele gevallen worden parfumstoffen niet vermeld.

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft betrokken leveranciers gewezen op onjuiste declaraties. Dit jaar wordt door de Voedsel en Waren Autoriteit onderzoek verricht naar de productgroep huishoudreinigingsmiddelen, zoals allesreinigers.

Meer informatie:

* Marktonderzoek naleving Detergentenverordening voor textielwasmiddelen Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Coen Gelinck (070) 448 4074 of coen.gelinck@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488