'Antidepressiva vaak onnodig geslikt'


Donderdag 12 april 2007 verschijnt 'De Prozac Monologen'

UTRECHT, 20070404 -- 'Minstens de helft van de gebruikers van Prozac en aanverwante antidepressiva slikt uit gemakzucht of onwetenheid.' Dat is een conclusie uit 'De Prozac Monologen' van journalist Marleen Janssen dat 12 april 2007 verschijnt. Het boek bevat onder meer dertig interviews met slikkers, ex-slikkers, wetenschappers en andere deskundigen.

800.000 Nederlanders slikken dagelijks Prozac of een vergelijkbaar middel. Therapeuten, huisartsen en apothekers verstrekken te snel en te langdurig. Ze schenken onvoldoende tijd en aandacht aan achterliggende oorzaken. Ze verwarren gedeprimeerdheid ('een dip') met depressie. Ze hebben geen zicht op mogelijke alternatieven. Zo kan het gebeuren dat op basis van een consult van zeven minuten bij de huisarts iemand levenslang Prozac gebruikt.

De meeste 'patiënten', aldus deskundigen in het boek, zijn beter af met alternatieven zoals sport, yoga, gedragscursussen, voeding met omega 3 vetzuren en 'stepped care': eerst lichtere middelen, de zwaardere zonodig daarna.

Het boek biedt een geschakeerd beeld van 20 jaar antidepressiva in Nederland. Er komen ook deskundigen en gebruikers met andere visies aan het woord.

De Prozac Monologen verschijnt donderdag 12 april bij Scriptum Psychologie.





Ingezonden persbericht