Gemeente Drechterland

12-4-2007

Brandweerkazerne naar Koggeweg

De reorganisatie van de brandweer van Drechterland is een stap verder. Na een afweging van twee locaties voor een nieuwe kazerne, is er een politieke meerderheid voor de Koggeweg, nabij het sportpark De Drieban. Als alles meezit, kan eind dit jaar worden gestart met de bouw.
Verplaatsen van de kazerne van Venhuizen van de Kerkweg naar een meer centrale locatie, is noodzakelijk om de aanrijdtijden zo goed mogelijk in balans te brengen. Vooral voor Oosterleek en Wijdenes, betekent de verplaatsing van de kazerne een verbetering van de tijd die nodig is om een brandweerauto op de plaats van het onheil te krijgen. De Koggeweg, nabij het sportpark en Zuiderkoggeweg 1 waren als locatie in beeld. Na een uitgebreide afweging is de keuze gemaakt voor de locatie voor sportpark De Drieban. De dorpen Hem, Oosterleek, Venhuizen en Wijdenes, kunnen vanuit deze locatie goed verzorgd worden. Voor Schellinkhout verandert er niets en blijft de overeenkomst met de brandweer van Hoorn van kracht.

De locatie aan de Koggeweg waar de nieuwe kazerne komt

Overleg verenigingen
Een mogelijke komst van een brandweerkazerne geeft altijd vragen. En uiteraard is het goed om vragen en zorgen die er vooraf zijn met elkaar te overleggen. Het college heeft dit gedaan en dit overleg heeft ertoe geleid dat voor de uitvoering aan de Koggeweg rekening wordt gehouden met de opmerkingen van de verenigingen. Op verzoek van de verenigingen zijn er randvoorwaarden benoemd: er komt een rechtstreekse ontsluiting naar de Koggeweg van de kazerne, de mogelijkheid voor een extra tennisbaan blijft bestaan en de het pad voor de rijvereniging blijft in stand.

Eerst voorbereiden
Als alles meezit, kan eind dit jaar nog worden begonnen met de bouw. De eerste stap om dit doel te halen zijn diverse zogenoemde voorbereidingswerkzaamheden. Die hebben vooral betrekking op de opzet van een plan voor de bouw en de terreininrichting. Ook houden we rekening met aanvullend onderzoeken naar archeologische waarden, natuurwaarden, luchtkwaliteit, bodem, water en geluid. De berg grond wordt verwijderd en de skatebaan krijgt een andere plek. Om de bouw mogelijk te maken dient ook het bestemmingsplan te worden aangepast waarvoor een zogenaamde art. 19 WRO-procedure wordt doorlopen. Al met al is hiermee nog wel de nodige tijd gemoeid. Zodra er een volledig financieel overzicht is zullen de totale stichtingskosten in een kredietaanvraag aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
---