Ingezonden persbericht


Sinds gisteren, 11 april 2007, is de website Zinvolbestaan.org is een (digitaal) platform voor mensen die streven naar een zinvol bestaan voor iedereen, zonder dat dit schade brengt aan jezelf en anderen. Op deze website zal het vooral over de zin van het bestaan gaan. Niet zo diepzinnig waarom we bestaan, maar over dàt wij mensen bestaan en hoe we dit doen.

Met dit (digitale) platform krijgt iedereen de ruimte om zich te uiten over een zinvol bestaan. Wat dat voor jou betekent? Voor het gemak gaan we er vanuit dat een zinvol bestaan te maken heeft met het hebben van praktische eerste levensbehoeften. Zoals een dak boven je hoofd, voldoende gezonde (en het niet genetisch gemanipuleerd is of met gif bespoten) voedsel per dag kunnen eten, dat er voor iedereen voldoende gezondheidszorg aanwezig is zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je dit wel kan betalen en zinvol bezig kunnen zijn zonder dat je daar zelf en anderen schade hier aan zal en zullen ondervinden. Hoe dan ook, al heb je nog niet al deze basisbehoeften of is het nodig om hier voor te knokken, een zinvol bestaan is ook een streven om te kunnen genieten van het leven, zoals het praten met vrienden, de tijd nemen om spontaan leuke mensen te kunnen ontmoeten, (buiten in de natuur) spelen, lekker eten en drinken.

Helaas staat dwang voor dit soort dingen in de weg. De huidige westerse kapitalistische maatschappij is doordrenkt van dwang naar arbeid. Wat een een dwangmatig en een slechte eigenschap is, dat uiteindelijk voor iedereen schadelijk is. Om een samenleving zonder dwang naar (betaalde) arbeid voor elkaar te kunnen krijgen is een basisinkomen voor iedereen een uitkomst. Aangezien Nederland en de hele westerse wereld rijk genoeg is, is dit zeker te financieren.

Natuurlijk hebben we niet de waarheid in pacht. Daarom hebben we met een vraag de rode draad voor deze website bedacht: Of het zinvol is om betaald te werken? Vanuit deze vraag hebben we nog een aantal vragen die ons ook intrigeren: Of mensen met een bijstandsuitkering geen zinvol bestaan hebben? Hebben mensen met een betaalde baan altijd een zinvol bestaan? Heeft iedereen recht op een zinvol bestaan? Wanneer heb je een zinvol bestaan? Is de economie belangrijker dan een zinvol bestaan? Met de economie en dus ook de hiervoor gestelde vragen als leidraad zullen de volgende onderwerpen op deze website aan bod komen: veganisme, natuur en milieu, anti-auto, anti-roken, vrede, oorlog en mensenrechten, voedsel, gezondheid, onderwijs, feminisme, kunst, gender, filosofie, internet, literatuur.

Wie zijn wij?

Wij zijn uitkeringsgerechtigden, precaire arbeiders, werknemers en iedereen die het basisinkomen een warm hart toe dragen.

Meedoen?
Spreek het wat hierboven beschreven is jou aan? Ja? Wanneer je echt serieus denkt om mee te gaan doen met deze website krijg je een eigen weblog en kan je mee verder bepalen hoe deze website zich zal ontwikkelen. Als je mee wilt doen kan je je in de rechter kolom aanmelden. Als je je hebt aangemeld zal je binnen 48 uur een reactie op je aanmelding krijgen.
Je kan ook, als je dit fijner vindt, een e-mail sturen naar: info07 zinvolbestaan.org.

Als je niet direct mee wilt doen met deze website is het ook mogelijk om te reageren op de stukjes en artikelen die op deze website staan. Het is niet mogelijk om dit anoniem te doen. Wel is mogelijk om dit onder een fantasienaam te doen. Dit kan ook als je jezelf in de rechter kolom aanmeld. Binnen 48 uur krijg je dan een login-naam en wachtwoord. De gebruikelijke internet-etiketten zijn ook van toepassing op zinvolbestaan.org.

Naar mate er meer mensen mee zullen werken aan deze website, naar mate er meer mogelijk is.