Gemeente Utrecht

Menswaardig wachten op pardon

De pardonregeling is een feit. Natuurlijk is de PvdA hier erg blij mee, maar er is nog veel onduidelijk. Twee weken gelden heeft Bouchra Dibi met Karin Boudewijns en Tweede Kamerlid Hans Spekman het AZC bezocht om van de mensen zelf te horen wat het pardon voor hen betekent. Tijdens dat bezoek bleek dat mensen nog erg onzeker zijn. Dibi: "Het duurt nog lang voordat de mensen daadwerkelijk een verblijfsvergunning in handen hebben. Daarom willen we nu regelen dat de mensen eindelijk mee mogen en kunnen doen".

In Utrecht is een groep mensen waarvan we bijna zeker weten dat zij in aanmerking zullen komen voor de pardonregeling. Deze mensen mochten jaren achter elkaar, soms wel 10 tot 15 jaar, niks doen. Dus ook geen cursus volgen of vrijwilligerswerk doen. Dit hebben we te danken aan het kabinetsbeleid van vorige periode.

De Utrechtse gemeenteraad heeft vanavond de door de PvdA ingediende motie "wachten op pardon" aangenomen. In het regeerakkoord is afgesproken dat er een rechtvaardig en humaan asielbeleid komt. Als voorschot op de uitwerkingen van het regeerakkoord verzocht Bouchra Dibi het college om alvast een aantal zaken in gang te zetten:


* De groep in kaart te brengen;

* De begeleiding en faciliteiten in gang te zetten voor participatie in de samenleving;

* Zorgen voor voldoende woonruimte;

* Zorgen voor voldoende inkomsten voor deze groep.

Utrecht is altijd voorloper geweest als het gaat om een humaan en effectief asielbeleid. De PvdA is blij dat de gemeenteraad de kans heeft gegrepen om te laten zien dat we dat nog steeds zijn!

Voor inlichtingen:

Bouchra Dibi: 06-23121444

PvdA Gemeenteraadsfractie
Postbus 16200
3500 CE Utrecht
030-2861121
pvda@utrecht.nl
www.pvda-utrecht.nl
Bezoekadres:
Korte Minrebroederstraat 2