NEN


WTW-gebruikers tevreden over binnenmilieu

donderdag 12 april 2007, 13:19

Het negatieve imago van woningventilatie-
systemen met warmteterugwinning (WTW) is aan het verdwijnen. De jongste generatie gebruikers van ventilatie met WTW is juist uitermate tevreden over het binnenmilieu in huis. Ze zijn veel meer tevreden dan niet-WTW-bezitters op aspecten als tocht, energiezuinigheid, vocht, stof en droogte van de lucht.

Opvallend is dat de tevredenheid over 'frisse lucht' bij de WTW-gebruikers achterblijft. Dit komt omdat velen nog altijd denken dat ze hun ramen dicht moeten houden, net als bij airconditioning. Dit is zeker niet het geval. De tevredenheid over ventilatie-installaties met WTW komt naar voren uit het onderzoek dat USP Marketing Consultancy in opdracht van Stork Air onlangs heeft uitgevoerd. In het kader van dat onderzoek zijn 300 WTW-bezitters telefonisch ondervraagd. Daarnaast hebben 300 willekeurige consumenten online deelgenomen aan het onderzoek. De steekproef met willekeurige consumenten wordt door de onderzoekers representatief geacht voor de Nederlandse woonconsument in het algemeen.

Binnenmilieu
Met de respondenten is allereerst ingegaan op het binnenmilieu, zonder dat het ventilatiesysteem ter sprake kwam. Zo kon een zo objectief mogelijke beoordeling van het binnenmilieu tot stand komen. Dat kon worden beoordeeld met een rapportcijfer van 1 tot 10.

WTW-installatiebezitters waarderen hun binnenmilieu met een 7,62 beter dan de gemiddelde woonconsument, die het milieu in zijn huis gemiddeld een 7,38 geeft. De consumenten die hun huis alleen ventileren door middel van het openen van ramen en deuren, geven gemiddeld een 7,29 aan hun binnenklimaat. Ook krijgen vrijwel alle deelaspecten van het binnenmilieu hogere tevredenheidcijfers. Zo worden de mate van tocht in de woning en de energiezuinigheid van het huis door WTW-bezitters gewaardeerd met respectievelijk een 8,01 en 8,10. Onder de gemiddelde woonconsument is dit 6,65 en 6,91. De consumenten die zelf niet weten dat zij een WTW-installatie bezitten, waarderen hun binnenmilieu met een 7,75 nog hoger dan de bewuste bezitter.

Ramen open
In tegenstelling tot de algemene beeldvorming kunnen ramen en deuren gewoon open in combinatie met een WTW-installatie. WTW-bezitters waarderen hun binnenmilieu alleen op het aspect 'mate van frisse lucht' minder goed dan niet-bezitters. Indien alleen de WTW-bezitters worden meegeteld die wél weten dat ramen en deuren open mogen in combinatie met een WTW-installatie, dan wordt het binnenmilieu gewaardeerd met een 7,88 en het aspect frisse lucht met een 7,74. Onder WTW-bezitters die de deuren dicht houden, bedragen deze cijfers respectievelijk 7,52 en 7,07.

www.usp-mc.nl