NEN


136 miljoen voor schone installatietechniek

donderdag 12 april 2007, 14:17

136 miljoen euro subsidie ligt klaar voor onder meer low-NOx branders in stookinstallaties van 120 kW tot 50 MW. De MIA- en Vamil-regelingen van de overheid ter stimulering van investeringen in milieuvriendelijke technologie zijn begin dit jaar namelijk weer opengesteld. Dit betekent dat opdrachtgevers van installateurs en adviseurs de meerkosten van zo'n investering voor een deel direct op de bedrijfswinst in mindering mogen brengen.

Bovendien kan de gehele investering op 'een willekeurig moment worden afgeschreven', zoals het in fiscaal jargon heet. Opdrachtgevers betalen daardoor minder belasting. Hetzelfde geldt in de installatietechniek voor onder meer HFK-vrije koelinstallaties, rookgasreiniging, ventilatie-installaties met fijnstoffiltering en geluidsarme ventilatoren. In heel wat sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven zien installateurs en hun opdrachtgevers deze subsidiemogelijkheden over het hoofd.

Tuinbouw
Bedrijfstakken als de glastuinbouw en de veeteelt maken flink gebruik van de regelingen, zo is de ervaring van SenterNovem, dat het stimuleringsbeleid in opdracht van het ministerie van VROM uitvoert. In 2005 ging 76 procent van 101 miljoen euro subsidie naar deze sectoren. Maar bijvoorbeeld ook een groot kantoor of een stomerij kan er gebruik van maken. Daar kunnen de adviseur en de installateur een rol bij spelen door erover voor te lichten. Wat SenterNovem betreft mogen installateurs en installatietechnisch adviseurs de MIA- en Vamil-regelingen zelfs als marketinginstrument gebruiken. Het zal opdrachtgevers stimuleren hun offertes voor innovatieve en dus energiezuinige installaties te accepteren.

Kansen
Daarnaast bieden de regelingen heel wat ruimte voor installatietechnische creativiteit en de kansen voor de installateur en adviseur zijn eenvoudig te herkennen. Lees meer daarover in NEN InstallatieMagazine nummer 2.

MIA staat voor milieu-investeringsaftrek en Vamil voor willekeurige afschrijving milieu-investering. Het zijn twee fiscale regelingen van de ministeries van VROM en Financiën. SenterNovem in Zwolle voert beide regelingen uit. Het is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken en bundelt kennis op het gebied van innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving. Naast de in dit artikel beschreven MIA- en Vamil-regelingen voert zij nog een heel aantal andere stimulerings- en subsidiemaatregelen van de overheid uit op het gebied van innovatie, energiebesparing en milieubescherming.

www.senternovem.nl