NEN


Weer nieuwe ATEX-normen van kracht

donderdag 12 april 2007, 15:37

Voor aanleg, onderhoud en reparatie van installaties in explosiegevaarlijke gebieden gelden sinds afgelopen maand weer enkele nieuwe normen. Deze strekken zich uit over zowel de apparaten die bij het werk worden gebruikt als componenten en apparaten die in de installaties worden gemonteerd, zoals schakel-
kasten, apparatuur voor de klimaatbeheersing en allerlei andere installatiedelen en componenten.

De adviseur en installateur die in deze explosiegevaarlijke omgevingen actief zijn, vallen onder de Europese ATEXrichtlijnen. Zij dienen de bijbehorende OE-markering te kunnen lezen, ATEX-zones te kunnen indelen en te weten welke apparaten en onderdelen ze in die verschillende zones mogen gebruiken. En wie zelf bepaalde apparaten of complete systemen bouwt, aanpast of assembleert tot een nieuw product voor ATEX-omgevingen, dient deze opnieuw te laten certificeren.

De Europese richtlijnen ATEX 95 en 137 werden al op 1 juli 2006 van kracht. Wie denkt deze complexe materie inmiddels onder de knie te hebben, heeft het helaas mis. De nieuwe normen die begin maart 2007 van kracht werden, hebben betrekking op zowel de producten (ATEX 95) als de zones (ATEX 137) waarin ze mogen worden toegepast. De veranderingen van ATEX-normen volgen elkaar zo snel op doordat de Europese normcommissies, waarin Nederland wordt vertegenwoordigd door NEN-commissieleden, meer onderlinge afstemming in de normen onder de twee afzonderlijke richtlijnen willen brengen. Dat is te zien aan de nieuwe nummering, ze gaan allemaal tot dezelfde serie behoren.

De eerste norm onder ATEX 95 die op 1 maart 2007 is veranderd, is de algemene norm EN 50014 voor de producten. Daarvoor in de plaats komt EN 60079 deel 0. De daarbij behorende specifieke producteisen komen te staan in aparte deeltjes. Zo is op 1 maart de norm voor drukvaste apparatuur EN 50018 opgevolgd door EN 60079 deel 1. Onder ATEX 137 zijn per 1 maart deel 10 van EN 60079 van kracht voor de indeling in risicozones, deel 14 voor de installaties in de verschillende zones, deel 17 voor het onderhoud van die installaties en deel 19 over de reparatie ervan. De laatste vier zijn dus niet van belang voor producenten, maar des te meer voor installateurs en onderhoudsbedrijven.

Certificaten
Als de normen veranderen, is dan de OEEx-markering op reeds aangeschafte apparaten, andere producten en opgeleverde installaties nog geldig? Theo Pijpker is certificatiemanager en productexpert bij de Groep Explosieveiligheid van KEMA. In NEN InstallatieMagazine van maart geeft hij het antwoord op deze vraag.