NEN


Verkenning normalisatie voor de Kaderrichtlijn Water

donderdag 12 april 2007, 15:52

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken hebben de NEN-clusters Milieu en Waterketen een Verkenning uitgevoerd over lopende ontwikkelingen en mogelijkheden van normalisatie voor de Kaderrichtlijn Water. Dit heeft geresulteerd in een onlangs verschenen rapport met de titel 'Kaderrichtlijn Water - een inventarisatie van normalisatie mogelijkheden'.

De implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is één van de belangrijke Europese beleidsontwikkelingen op milieugebied en is in het jaar 2000 in gang is gezet. De KRW beoogt het aquatische milieu in de Europese gemeenschap in stand te houden en te verbeteren. Het belang van normalisatie als instrument bij deregulering wordt in de KRW-wettekst specifiek genoemd. Vanuit de insteek dat normalisatie een rol speelt bij de implementatie van de KRW, is onderzocht waar op nationaal en Europees niveau normalisatie activiteiten voor de KRW plaatsvinden en hoe dit afgestemd is met de Nederlandse en Europese beleidsbehoeften.

Bij de verkenning is de nadruk gelegd op de nationale en Europese organisatiestructuren die voor de beleidsuitvoering en normalisatie aanwezig zijn. De huidige afstemming tussen beleid en normalisatie is op Europees niveau geregeld, waarbij CEN. CEN/TC 230 'Water Quality' zich bezig houdt met het ontwikkelen van Europese normen ten behoeve van de KRW. De afstemming tussen beleidsontwikkeling en normalisatie is op nationaal niveau echter nauwelijks vormgegeven. Dit is wel van belang om efficiëntie van het proces te bewaken en de Nederlandse belangen in Europees verband op alle niveaus te borgen. Momenteel zijn er gesprekken gaande om deze afstemming op de relevante velden ook op nationaal niveau tot stand te brengen

Informatie
Voor meer informatie of aanvragen van de verkenning 'Kaderrichtlijn Water: inventarisatie van normalisatie mogelijkheden' kunt u contact opnemen met dhr. Jody de Brouwer: telefoon 015-2690303, e-mail: milieu@nen.nl.