Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Behandeling nieraandoening vergt persoonlijke aanpak

5 april 2007

Goede patiëntenvoorlichting is essentieel om de beste behandeling te kiezen voor nieraandoening lupusnefritis. Dat concludeert NWO-onderzoekster Cecile Grootscholten naar aanleiding van haar promotieonderzoek naar twee methoden om lupusnefritis te behandelen. Ze toonde geen grote verschillen aan, maar beide behandelingen hebben voor- en nadelen. Internist Grootscholten promoveert op vrijdag 13 april aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De heftigheid van de nierkwaal lupusnefritis varieert en de bijwerkingen van de behandelingen lopen uiteen. Daarom adviseert Grootscholten artsen om patiënten vantevoren goed voor te lichten over de voors en tegens van beide behandelingen. Iedere patiënt kan dan op basis van zijn eigen situatie een weloverwogen keuze voor één van de twee maken.

Grootscholten behandelde twee jaar lang twee groepen patiënten met respectievelijk infusen met cyclofosfamide (behandeling 1) en een combinatie van infusen met prednison, met azathioprine (behandeling 2). Na 2 jaar werden alle patiënten doorbehandeld met een lage dosis prednison en azathioprine.

Nierfunctie

Met de meeste patiënten ging het beter dan de onderzoekers in 1995 bij aanvang van de studie verwacht hadden. Grootscholten constateerde dat de kans op terugkeer van de ziekte in de nieren groter was in de groep patiënten die met behandeling 2 waren behandeld. Ook kwam vaker gordelroos voor in deze groep. Grootscholten kon echter geen verschil aantonen tussen behandeling 1 en behandeling 2 wat betreft de nierfunctie op de lange termijn. Bovendien hadden evenveel mensen uiteindelijk dialyse nodig.

Kwaliteit van leven

Behandeling 1 werd als zwaarder ervaren dan behandeling 2. Toch waren er geen verschillen als het gaat om 'kwaliteit van leven' of klachten. Behandeling 1 staat bekend om de kans op onvruchtbaarheid en vervroegde menopauze. Daarom blijft behandeling 2 een alternatief. Voor hardere uitspraken is meer en uitgebreider onderzoek nodig.

Lupusnefritis

Lupusnefritis is een ernstige nierontsteking, veroorzaakt door de auto-immuunziekte systemische lupus erythematodes. Het lichaam produceert antilichamen tegen eigen organen en behandeling is absoluut noodzakelijk. De aandoening is zeldzaam. Per jaar krijgen zes op de honderdduizend mensen in Nederland lupusnefritis. Tot veertig jaar geleden stierven patiënten nog aan lupusnefritis. Sinds die tijd zijn er verschillende behandelmethoden gezocht die de ontsteking in de nier onderdrukken. Naar de verschillen tussen deze methoden was tot nu toe nog geen grondig onderzoek verricht.

..............................

Noot voor de redactie,